China și Rusia testează o tehnologie care ar putea fi folosită pentru aplicații militare, spun oameni de știință chinezi care sunt implicați în proiect. Forțele armate încearcă demult să dețină controlul asupra ionosferei, cea care permite semnalelor radio să acționeze pe distanțe lungi în scopul comunicării.

Satelitul meteo Foto: NASA

China și Rusia au modificat un important strat atmosferic deasupra Europei pentru a testa o tehnologie controversată care ar putea fi folosită pentru aplicații militare, spun oameni de știință chinezi care sunt implicați în proiect. În iunie, au avut loc nu mai puțin de cinci experimente, potrivit site-ului South China Morning Post.

Unul dintre acestea, care a avut loc pe 7 iunie, a generat o perturbare atmosferică pe o arie de 126.000 de km2 (echivalentul a jumătate din suprafața Marii Britanii). Zona modificată, acoperind mai bine de 500 de km deasupra micului oraș rus Vasilsursk, a cunoscut un vârf de electricitate cu o prezență a particulelor subatomice încărcate negativ de 10 ori mai mare decât regiunile din împrejurimi.

Într-un alt experiment din 12 iunie, temperatura gazului ionizat a crescut cu mai bine de 100 de grade Celsius din cauza fluxului de particule. Electronii au fost injectați în cer de Sura, o instalație de încălzire atmosferică din Vasilsursk construită de armata fostei Uniuni Sovietice în timpul Războiului Rece.