"Franta este prietena fidela a Romaniei si nu va va trada niciodata", a afirmat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, in cadrul discursului rostit luni, in fata camerelor reunite ale Parlamentului de la Bucuresti. "Romania este astazi libera, democratica si europeana, iar Franta are incredere in vigoarea Romaniei.", a sustinut Sarkozy, adaugand ca: "Sunt mandru sa fiu primul presedinte francez care viziteaza o Romanie a Uniunii Europene".

Seful statului francez a salutat parteneriatul dintre cele doua tari, vorbind de faptul ca Franta este al treilea partener comercial al Romaniei.

Liderul de la Elysee a facut referiri si la parcursul european al Romaniei, afirmand ca "nu Romania are nevoie de Europa, ci Uniunea Europeana are nevoie de o Romanie democratica".

Nicolas Sarkozy a mai vorbit, in timpul discursului sau, de necesitatea realizarii unui pact european privind emigratia, despre politica defensiva a UE (si a multumit Romaniei ca s-a angajat in apararea Europei si a Uniunii Europene"), despre energie nucleara sau problema agricola.

Sarkozy a cerut un pact al imigrarii in Europa

Sarkozy a apreciat ca imigrarea este o provocare majora a Europei. "Trebuie sa adoptam un pact al imigrarii. Trebuie sa luptam impotriva imigratiei clandestine. Este inacceptabil ca in cadrul UE sa avem acum 27 de cadre legislative ale migratiei. Trebuie sa facem un pact comun”, a precizat el.

De asemenea, presedintele Sarkozy a facut referire la independenta Kosovo. "Este esential ca Europa sa nu se divizeze in ceea ce priveste pozitia fata de viitorul statul al Kosovo", a punctat Sarkozy.

Referitor la politica defensiva a continentului, Sarkozy a precizat: "Cum ati vrea ca Europa sa fie respectata, sa se faca auzita, sa existe pe scena internationala daca ea nu da dovada ca este capabila sa-si asigure, in acord cu aliatii sai, securitatea si apararea".

Sarkozy a precizat ca Europa trebuie sa-si diversifice si sa-si asigure caile de aprovizionare si sa-si promoveze energiile cu nivel scazut de dioxid de carbon. "Sprijinim proiectul Nabucco", a asigurat presedintele francez. "Nu putem sa ne permitem sa fim la cheremul furnizorilor de gaz si de petrol, indiferent cat ar fi de puternici", a subliniat Sarkozy.

In incheierea discursului, Nicolas Sarkozy a exclamat: „Europa are nevoie de Romania. Vive la Roumanie, vive la France et vive l'Europe!”

Romania si Franta, pozitii divergente in problema Kosovo

Presedintele Traian Basescu si seful statului francez, Nicolas Sarkozy, au exprimat pozitii divergente pe tema Kosovo in timpul vizitei liderului de la Elysee la Bucuresti.

Cei doi sefi de stat au fost rugati sa comenteze rezultatul alegerilor din Serbia si situatia din Kosovo. Sarkozy a afirmat ca "Franta se bucura" de victoria lui Boris Tadici, presedintele Frantei invocand si speranta sa legata de un viitor european al Serbiei.

"Consideram ca Independenta Kosovo este inevitabila si trebuie sa se faca in cele mai bune conditii, iar Europa trebuie sa ramana unita, ceea ce imi intareste convingerea ca toate tarile din Balcani, sau Moldova, de pilda, au vocatia de a face parte din Uniunea Europeana", a declarat liderul de la Elysee.

Pe de alta parte, Traian Basescu a afirmat ca "Romania va fi un partener exterm de loial al deciziilor Uniunii, dar nu va recunoaste independenta Kosovo declarata unilateral".

Gaz de France se alatura proiectului Nabucco

La finalul discutiilor de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat alaturarea firmei de stat franceze Gaz de France la proiectul Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al acestei asocieri.

Cei doi sefi de stat au semnat si o declaratie privind punerea in aplicare a unui parteneriat strategic intre cele doua tari.

Basescu a afirmat ca Nicolas Sarkozy l-a pus la curent cu privire la prioritatile Frantei in timpul presedintiei sale la conducerea UE, anuntand ca Franta va avea tot sprijinul Romaniei, in calitate de stat membru, pentru realizarea integrala a obiectivelor presedintiei, care incepe la 1 iulie. Parteneriatul strategic anuntat de cei doi sefi de stat acopera domenii prioritare ale relatiilor bilaterale: dialogul politic, parteneriatul in dezvoltare economica, mobilitatea universitara stiintifica, libera circulatie a persoanelor, apararea si securitatea la nivel european.

Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioada de 5 ani, urmand ca valabilitatea sa sa fie extinsa cu perioade succesive de 5 ani.

In afara intalnirii cu presedintele Basescu, Nicolas Sarkozy a avut o intrevedere si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la care au participat si ministrii Varujan Vosganian, Cristian David si Adrian Cioroianu, iar dupa discursul in Parlament s-a intalnit cu oameni de afaceri francezi.

Vizita lui Sarkozy face parte dintr-un turneu in mai multe capitale europene, inainte ca Franta sa preia presedintia Uniunii Europeme, in al doilea semestru al acestui an.