Direcţia Generală de Protecţie Internă (DIPI) spune că protocolul încheiat cu Parchetul General în anul 2015 a fost denunțat în acest an, de ambele părți, și declasificat în condițiile legii.

Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a publicat joi un protocol semnat între Parchetul General și Departamentul de Informații și Protecția Internă (din Ministerul Afacerilor Interne, afirmând că acesta a fost ignorat de PSD, concentrându-se doar pe protocoalele încheiate cu SRI, care "a colectat date despre faptele lor de corupție".

DIPI precizează, vineri, într-un comunicat de presă, că protocolul de cooperare - înregistrat la Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie sub nr. 009726 din 06.08.2015, respectiv la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă sub nr. 0020 din 07.08.2015 - a fost denunţat de ambele părţi şi declasificat, în condiţiile legii, în mai 2018.

Direcţia Generală de Protecţie Internă afirmă că declasificarea şi denunţarea protocolului au fost fundamentate de analiza instituţională care arătat că activitatea fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), unitate desfiinţată, de a asigura organelor de urmărire penală suportul de specialitate, s-a realizat în condiţiile Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională României şi ale Codului de procedură penală, până la publicarea Deciziei CCR nr. 51/16.02.2016.

"În acest context, menţionăm faptul că atribuţiile şi competenţele Direcţiei Generale de Protecţiei Internă (DGPI), în calitatea sa de structură specializată a MAI, cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, sunt clar şi transparent prevăzute în cadrul legal de organizare şi funcţionare - OuG nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI a MAI, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 194/2017", adaugă DIPI.