La acest moment, pesta porcină africană (PPA) este prezentă în 296 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.136 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 444 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.044 de porci afectați de boală, potrivit unei informări a ANSVSA. De asemenea, instituția avertizează că nu poate fi transportată către alte state membre ale Uniunii Europene carnea proaspătă şi cea preparată precum şi produsele din carne de porc dacă provin din zonele unde sunt focare de pestă porcină africană.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare, au fost stinse până la această dată 12 focare în județul Satu Mare și singurul focar din județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Până la această data (14.12.2018) au fost despăgubiți 8.411 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 236.544.640 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, spune sursa citată.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

Avertismentul ANSVSA

Autoritatea Sanitar-Veterinară avertizează că, având în vedere focarele de pestă porcină din România, nu pot fi transportate către alte state carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc și produsele din carne.

Totodată, este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.

ANSVSA avertizează că produsele alimentare, inclusiv carnea și produsele din carne, trebuie să fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în condiții corespunzătoare de igienă și de temperatură controlată pentru a nu compromite calitatea și siguranța acestora și implicit pentru a proteja sănătatea publică.

Produsele alimentare, respectiv carnea și produsele din carne trebuie să provină din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Autoritatea Sanitar-Veterinară mai spune că, având în vedere creșterea consumului de carne în acestă perioadă, a dispus măsuri suplimentare de control la unitățile care produc și comercializează produse de origine animală, fiind verificate condițiile de depozitare și transport, precum și cerințele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animală.