Polițiștii îi vor putea amenda pe șoferi și pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic - proiect de lege depus în Parlament

de MH     HotNews.ro
Joi, 13 decembrie 2018, 19:17 Actualitate | Esenţial


Telefon folosit pentru a filma din masina
Foto: iMore
Polițiștii îi vor putea amenda pe șoferi și pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege depus joi în Parlament. Inițiatorul acestuia, deputatul USR Mihai Botez, le transmite șoferilor ca, până când proiectul va ajunge în dezbatere în comisiile de specialitate din Senat, să caute camere de bord și să și le monteze în mașină să vadă dacă chiar ar surprinde încălcări ale regulilor de circulație.

Proiectul de lege, despre care HotNews a scris la momentul la care a fost pus în dezbatere publică, a fost depus astăzi în Parlament, a anunțat, pe Facebook, inițiatorul acestuia, deputatul USR Mihai Botez.

Proiectul le dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții și pe baza probelor video trimise de participanții la trafic, iar probele ar trebui încărcate pe un site al Poliției însoțite de o declarație pe proprie răspundere a celui care face sesizarea, care dacă declară în fals primi amendă.

"Nu ne facem bine dacă nu vom și depune eforturi în acest sens, atât noi ca participanți la trafic, dar și autoritățile în implementarea corectă a acestei inițiative. Franța, Anglia și Canada au sistem similare implementate și funcționează. Noi putem găsi tot felul de motive pentru care nu ar funcționa și la noi, dar dacă vrem să evoluăm trebuie să facem eforturi", spune inițiatorul.

El le transmite șoferilor ca, până când va ajunge proiectul în dezbatere în comisiile de specialitate din Senat, să caute camere de bord și să și le monteze în mașină să vadă dacă chiar ar surprinde încălcări ale regulilor de circulație.

România, statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele

În expunerea de motive, deputatul USR Mihai Botez arată că în anul 2017 România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele - și-au pierdut viața 1.913 persoane.

Potrivit inițiatorului proiectului, starea drumurilor, aglomeraţia din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave. "Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificil de stabilit, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului".

Modificările aduse Codului Rutier, așa cum sunt trecute în proiectul de lege:

1. La articolul 6, după punctul 20 se introduce un nou punct, punctul 201, cu următorul cuprins:

„20(1). Mijloc tehnic video - dispozitiv folosit de participantul la trafic, chiar dacă nu este certificat, omologat şi verificat metrologic, care produce o înregistrare tehnică video, prin intermediul căreia se atestă desfăşurarea unui eveniment, şi cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulaţie, altele decât cele referitoare la nerespectarea vitezei maxime admise.”

2. La articolul 102 alineatul (1), după punctul 39 se introduc două noi puncte, pct. 40 şi pct. 41, cu următorul cuprins:

„40. falsificarea unei înregistrări tehnice Video prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date sau împrejurarări, dacă a fost urmată de prezentarea acesteia unei unităţi de poliţie, de către făptuitor sau de către o altă persoană căreia fâptuitorul i-a înmânat-o spre prezentare, în scopul de a dovedi existenţa unei contravenţii sau săvârşirea acesteia de o anumită persoană.

41. prezentarea unei înregistrări tehnice video falsificate unei unităţi de poliţie, în scopul de a dovedi existenţa unei contravenţii sau săvârşirea acesteia de o anumită persoană.”

3. Alineatul (2) al articolului 109 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologie, folosite de Poliţia Română, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.”

4. După alineatul (2) al articolului 109, se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:

„(2') Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice video folosite de participanţii la trafic, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contraventiei, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.”

5. După alineatul (3) al articolului 109, se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:

„(3^1) În cazurile prevăzute la alin. (2^1), procesul—verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul; pentru constatarea contraventiei este necesară şi declaraţia participantului la trafic asupra faptelor ce constituie obiectul contraventiei şi asupra autenticităţii si veridicităţii înregistrării tehnice video furnizate, precum şi confirmarea faptelor de către martori, dacă există, menţionându-se acestea în procesul-verbal de constatare a contraventiei.“


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3263 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  mda (Joi, 13 decembrie 2018, 19:47)

  Nevermind [utilizator]

  Normal ca usr.

  Pai... sa vedem:
  "dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contraventiei,"
  "după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul; "

  Deci numai conducatorii auto/moto sunt contravenienti si doar impotriva lor pot fi utilizate filmarile, nu?

  "smart" and biased, usr style.
 • +9 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 decembrie 2018, 20:08)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  opinie (Joi, 13 decembrie 2018, 20:18)

  gj [utilizator]

  Ce se intampla daca aceste camere vor inregistra si modul cum sunt conduse masinile politiei , iar in caz de oprire a noastra a conducatorilor auto, sunt inregistrate convorbirile si comportamentul agentilor de politie care uneori nu este corect? Inregistrarile Or sa poata fi foloste ca probe in justitie?
 • -1 (7 voturi)    
  pana mai acum un an as fi zis OK (Joi, 13 decembrie 2018, 21:45)

  Je__ [utilizator]

  Dupa ce am vazut ce poate face un soft deep fake, deja ma gandesc ca nu mai e o ideea atat de buna

  Probabil in 1-2 ani va fi la ordinea zilei sa editezi filme/poze si chiar experti sa nu-si dea seama, sau foarte greu de dovedit daca sunt false sau nu
  • +3 (7 voturi)    
   pff (Vineri, 14 decembrie 2018, 3:26)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Doar pt ca tanti Vasilica nu poate sa isi dea seama daca o inregistrare este masluita asta nu inseamna ca NIMENI nu poate, ba chiar se poate relativ usor daca ai cunostiintele si echipamentul necesar.

   Mai mult, daca masluiesti un clip si il trimiti la politie, cel acuzat cere expertiza si se dovedeste ca a fost intentionat alterat, stii ce pateste cel care a trimis clipul? Yup, dosar penal!

   Nu stiu de ce iti faci atatea griji, pericolul momentan il reprezinta bizonii cu volan ... nu acuzatiile false. Sau ti-e frica ca ramai fara permis intr-o saptamana din cauza haiduciilor pe care le faci in trafic?
 • -3 (9 voturi)    
  Normal, pentru o țară de turnători. (Vineri, 14 decembrie 2018, 7:59)

  unTaran [utilizator]

  Cu o dorință exacerbată de a muri și capra vecinului. Cam așa trebuie să fie și educația începând de la creșă......o țară de looseri hippie
  • +4 (6 voturi)    
   Tu esti ? (Vineri, 14 decembrie 2018, 10:12)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   Deci tu esti taranul din trafic. Normal ca te oftici.
   Dar poti sa faci taranisme in continuare la tine pe camp.
  • 0 (0 voturi)    
   Loser (Vineri, 14 decembrie 2018, 16:54)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   vine de la verbul "to lose", "a pierde", "Loose", adjectiv, vine de la verbul "to loosen" care inseamna a slabi din stransoare, a slabi legaturile. In jargon, "loose" mai inseamna si "liber", nu "arestat".
 • +1 (3 voturi)    
  Ideea este ok, dar... (Vineri, 14 decembrie 2018, 11:37)

  VacsAlbina [utilizator]

  Exista o multime de probleme in aplicarea corecta a sanctiunilor. De exemplu, cine garanteaza ca data sau ora sunt corect introduse intr-o camera de pe o masina? Ce se intampla daca data sau ora nu sunt corecte si se face contestatie? Multe camere se reseteaza la o data anterioara atunci cand acumulatorul nu mai are capacitate. De ce trebuie sa faci un denunt semnat? Cine garanteaza anonimitatea denuntatorului? Aceasta nu este metoda corecta de supraveghere in trafic. Nu se face "politie" de catre participantii la trafic. Responsabilitatea controlului in trafic trebuie sa revina institutiilor abilitate. Vezi de exemplu Germania. Monitorizare legala cu camere in trafic autorizate, cel putin in punctele de maxima importanta, cu regim de inregistrare continuu, fara posibilitatea de contestare pe motiv de "fake".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by