SUA au cerut joi Ungariei să-și rezolve disputele cu Ucraina și să nu blocheze cooperarea Kievului cu NATO, transmițând că, în cazul în care Ucraina eșuează, Budapesta va fi ”în prima linie a agresiunilor Rusiei”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ungaria acuză Ucraina că încalcă drepturile la educație ale etnicilor maghiari și a amenințat că va riposta prin sabotarea eforturilor Kievului de a se apropia de NATO și Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Cornstein, a transmis unei comisii parlamentare că Ungaria ar putea face mai multe pentru a-și prioritiza alianțele într-un context internațional în care Rusia este o amenințare la adresa Ucrainei și Europei.

”Acum mai mult ca oricând, Rusia testează Occidentul”, a spus diplomatul într-o declarație citată de ambasadă.

”Suntem ferm convinși că, în calitate de aliați NATO, cel mai bun mod de a promova reformele în Ucraina este calea dialogului cu Kievul și nicidecum blocarea cooperării Ucrainei cu NATO", a mai spus el.

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a spus președintelui Ucrainei Petro Poroshenko că NATO va oferi Kievului, în această lună, echipament sigur de comunicații pentru dotarea armatei.

Cornstein a spus că Ungaria, care este dependentă de petrolul, gazul și experitiza nucleară rusești, se joacă cu focul făcându-i pe plac președintelui rus Vladimir Putin.

”Nu trebuie să pierdem din vedere tabloul de ansamblu. Putin nu este interestat în suveranitatea națională. Viziunea lui asupra lumii este una neoimperială. Dacă Ucraina pică, Ungaria va fi în prima linie a agresiunii ruse”, a spus ambasadorul american de la Budapesta.

Ministrul de externe ungar Levente Magyar a transmis comisiei parlamentare că diferențele dintre SUA și Ungaria nu țin de strategie și că speră ca dialogul să ajute la depășirea lor, potrivit agenției MTI.