Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că România este pregătită pentru președinția Consiliului UE, deși întotdeauna este loc de mai bine. El a reafirmat că lucrurile se mișcă și că asta este o veste bună pentru români, dar mai ales pentru partenerii externi.

Preşedintele Klaus IohannisFoto: Hotnews

”Noi suntem pregătiți. Întotdeauna este loc de mai bine, după anumite sincope care au existat, pregătirile sunt într-o fază avansată”, a spus Iohannis, precizând că a avut o întâlnire cu ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba, chiar înaintea de a veni la la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

”Lucrurile se mișcă. Asta e o veste bună pentru români și pentru partenerii noștri”, a completat el, adăugând că, deși există dificultăți în planul politicii interne, autoritățile sunt ”rezonabil de bine pregătite” pentru preluarea președinției.

Iohannis a mai spus că, în cele două zile cât durează Consiliul European, va avea întâlniri foarte importante cu lideri europeni, inclusiv cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, și că tema principală este preluarea președinției Consiliului UE.

Șeful statului a amintit că, în timpul mandatului României, vor trebui gestionate mai multe dosare grele: Brexit, cadrul multianual funcțional și migrația, dar și summit-ul de la Sibiu care va avea loc chiar înaintea alegerilor europene.