Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îl acuză pe procurorul general Augustin Lazăr că folosește toate tertipurile și posibilitățile legii pentru a trage de timp cu speranța finalizării mandatului anul viitor. "Între timp, își va activa probabil pensia și își va incheia mandatul în deplină demnitate", a afirmat Lazăr, comentând demersurile făcute în instanță de procurorul general, care cere suspendarea procedurii de revocare din funcție.

Augustin LazarFoto: Facebook/ Ministerul Public

Tudorel Toader a comentat joi cererea avocaților lui Augustin Lazăr de sesizare a Curții Constituționale pentru a stabili dacă poate fi citat ca persoană fizică sau ca procuror general.

Ministrul Justiției a spus că el nu a evaluat persoana fizică, ci procurorul, și că "este limpede că procedural folosește tertipurile și posibilitățile legii" pentru a trage de timp, în speranța finalizării mandatului anul viitor în aprilie.

"Faptul că nu s-a dus la instanța administrativă unde își are sediul persoana juridică al cărui autor l-am evaluat. Faptul că la Alba Iulia a cerut ca să fie sesizată Curtea de Justiție a UE, dacă un ministru poate să ceară evaluarea. În primul rând, raportul de evaluare nu produce efecte juridice. Dacă producea, îl revocam de atunci. Să tragă de timp. Unde? La CCR? Nu se știe ce instanță e competentă. Ne ducem la ICCJ", a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

Concluzia ministrului Justiției: "Între timp își va activa probabil pensia și își va incheia mandatul în deplină demnitate".

Magistrații Curții de Apel București trimit înapoi la Alba Iulia dosarul privind cererea lui Augustin Lazăr de revocare a procedurii de suspendare din funcție declanșată de ministrul Justiției. De asemenea, s-a decis să fie sesizată instanța supremă cu privire la soluționarea conflictului de competență.

Acțiunea în contencios administrativ prin care Augustin Lazăr cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie a fost deschisă în 2 noiembrie la instanţa din Alba Iulia, oraş în care Lazăr îşi are domiciliul. Lazăr a cerut şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii de revocare, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială. Augustin Lazăr argumentează că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a declinat dosarul către Curtea de Apel București.

Procurorul general Augustin Lazăr declara pentru HotNews că soluționarea dosarului în care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie va fi un "test de independență"pentru justiția din România.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.