Luigi Di Maio, liderul Miscarii 5 Stele, a distribuit pe pagina sa de Facebook un articol de pe un blog care vorbește despre Decretul prin care se limitează drastic circulaţia maşinilor înmatriculate în străinătate de către şoferii care au reşedinţa în Italia de cel puţin 60 de zile. Articolul este ilustrat cu numerele unei mașini înmatriculate în România, Călărași. ” Iată o altă rușine la care punem capăt: opriți șiretlicul plăcuței de înmatriculare străine!”, este comentariul lui Di Maio.

Postare Di MaioFoto: captura facebook

În articolul citat se acuză faptul că posesorii de mașini înmatriculate în alt stat membru al UE fac astfel evaziune fiscală, nu plătesc în Italia taxele necesare și evită astfel plata amenzilor.

Pe 4 decembrie, a intrat în vigoare „Decretul cu privire la siguranţă”, care poartă numele vicepremierului Matteo Salvini.

În decret sunt introduse schimbări ale Codului Rutier Italian (articolul 93), prin care se limitează drastic circulaţia maşinilor înmatriculate în străinătate de către şoferii care au reşedinţa în Italia de cel puţin 60 de zile. Mai precis, după cum informează Ambasada României în Italia, se interzice „persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat”.

Ambasada României la Roma și oficiile consulare acționează pentru a preîntâmpina eventuale discriminări ale cetățenilor români în aplicarea noului Cod rutier din Italia, iar Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile locale pentru a se asigura că acestea nu contravin normelor UE și nu aduc atingere liberei circulații.

”Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.