USR a atacat la Curtea Constituțională numirea Ancuței Opre la șefia Autorității de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, considerând că acordarea unui nou mandat este "o răsplată" pentru modul în care Opre "știe să folosească instituția în interesul PSD", obediență demonstrată atunci când a notificat RISE Project în urma anchetei #TeleormanLeaks.

Ancuta Geanina OpreaFoto: Agerpres

USR spune, într-un comunicat transmis miercuri, că Ancuța Opre nu îndeplinește criteriul competenței în domeniul protecției datelor cu caracter personal și nici pe cel al vechimii de minimum 10 ani în același domeniu.

De asemenea, USR afirmă că PSD-ALDE nu au respectat procedura de numire. Biroul Permanent al Senatului nu a notificat toate grupurile parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului pentru a obține propuneri din partea acestora pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, conform regulamentului.

Reprezentanții USR mai spun că Opre a fost numită fără votul majorităţii senatorilor. La ședința din 26 noiembrie, au votat 91 de senatori, dintre care 63 "pentru", 27 "împotrivă" și o abținere, după care Ancuța Oprea și-a depus jurământul în Plenul Senatului. Astfel, au fost încălcate dispozițiile Legii 102/2005, Art. 7, alin. (3), potrivit căruia "numirea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Autorităţii naţionale de supraveghere se face cu votul majorităţii senatorilor".

USR consideră că acordarea unui nou mandat pentru Ancuța Opre este o răsplată pentru modul în care Opre "știe să folosească instituția în interesul PSD", obediență demonstrată atunci când notificat RISE Project în urma anchetei #TeleormanLeaks.

”În timpul audierilor din Comisia juridică, doamna Opre a demonstrat că nu are cunoștințe nici despre jurisprudența CEDO în domeniu și nici nu poate înțelege dreptul legitim al cetățenilor de a fi informați cu privire la fapte și persoane de interes publici”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, liderul grupului senatorilor USR

În timpul audierilor din Comisia juridică, întrebată despre cazul Rise Project, Ancuța Opre, urmărită penal de procurorii DNA într-un dosar ANRP, s-a dovedit incapabilă să facă diferența dintre viața privată a unei persoane și dreptul presei de a publica informații despre persoane de interes public, mai spune USR.

Numirea Ancuței Opre în funcția de președinte ANSPDCP a fost una controversată, pentru că legea de funcționare cerea independență politică și vechime în specialitate de minimum 10 ani. Or, Ancuța Gianina Opre fusese candidat PSD la parlamentarele din 2008 pentru Camera Deputaților în Giurgiu, apoi consilier parlamentar al ex-președintelui PSD, Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI: Ancuţa Gianina Opre, numită de Senat pentru un nou mandat la șefia Autorității de protecţie a datelor personale

La începutul acestei luni, publicația de investigațiiRISE Project anunța că a primit o notificarede la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care i se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks. Potrivit celor de la RISE Project, instituția îi „amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”.

În replică,autoritatea a spuscă a solicitat publicației informații "ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public".

InclusivComisia Europeană a reacționatîn acest caz, atrăgând atenția că „a folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar”.