Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru recordul parcurgerii Dunării înot, fără costum de neopren, a fost decorat miercuri de președintele Klaus Iohannis cu ordinul național ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Avram IancuFoto: Facebook - Avram Iancu

”În semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru excepţionala performanţă sportivă, pentru determinarea, pasiunea şi perseverenţa cu care şi-a desăvârşit poziţia de înotător ultra-performant la nivel naţional şi internaţional, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Avram-Marius Iancu”, transmite Administrația Prezidențială.

Avram Iancu, în vârstă de 42 de ani, este bibliotecar în oraşul Petroşani, din judeţul Hunedoara, el fiind deţinătorul recordului traversării înot a Dunării fără costum de neopren.

De asemenea, este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localităţii brăilene Gropeni până la Galaţi. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri în 10 ore.