Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat marți, după o ședință de peste șapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Parlamentarii opoziției nu au votat în comisie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spunând că ei voiau scăderea vârstei de pensionare pentru anumite categorii și mai multe avantaje. Ea a susținut că nu au fost amendamente de natură să modifice structura legii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul de admitere pe proiectul Legii pensiilor a trecut cu 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" și o abținere, potrivit Mediafax.

Urmează ca proiectul să primească votul în plenul Camerei Deputaților, for decizional, după ce a fost adoptată de Senat în 26 noiembrie.

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, marți, că parlamentarii opoziției nu au votat în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților Legea pensiilor deoarece voiau scăderea vârstei de pensionare pentru anumite categorii și mai multe avantaje.

"Nu au fost amendamente de natură să modifice legii. Nu s-a mers pe un impact mai mare, ceea ce este foarte bine pentru că ne-am dorit ca această lege să fie aplicabilă. Dacă ne uităm pe amendamentele opoziției, care nu a votat această lege, USR a votat împărțit, grupul PNL a votat împotrivă, dacă ne uităm pe amendamentele opoziției o să vedem că ar fi vrut scăderea vârstei de pensionare la mai multe categorii și mai multe avantaje. Noi credem că toți trebuie să beneficiem de aceleași condiți”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, după ședința Comisiei pentru muncă.

Întrebată ce se va întâmpla cu persoanele care nu pot să dovedească vechimea în muncă, deoarece angajatorii au intrat în faliment și nu au mai plătit contribuțiile la stat, fostul ministru a spus că până în anul 2021 nu va fi niciun fel de problemă pentru nimeni care iese la pensie și i se calculează pensia pe actuala legislație.

"După anul 2021, va exista obligatoriu un sistem informativ bine pus la punct prin care ANAF-ul livrează toate datele necesare la Casa Națională de Pensii. Chiar dacă până în 2021 nu s-au plătit contribuțiile la bugetul asigurărilor necesare, practic nu se ține cont de acest lucru. Considerăm că a fost vina statului că nu și-a activat toate mecanismele de auto-apărare, dar din 2021 nu mai poate să existe sub nicio formă această situație. Nimeni nu mai poate să reclame asta la cei care după anul 2021 sunt în plată și angajatorii nu vor face acest transfer de bani către bugetul asigurărilor”, a adăugat Olguța Vasilescu.

Ea a susținut că s-a păstrat în legislație reducerea vârstei de pensionare doar pentru nevăzători, deoarece pentru celelalte persoane cu handicap există legislație specială.

De asemenea, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că, prin modificarea sistemului unitar de pensii, „pensiile sub 2000 de lei nu mai au impozit, iar pensiile peste 2000 de lei au impozit de 10%”.

În ședința din 10 octombrie, Guvernul a adoptat noul proiect al Legii Pensiilor.

Ce prevede proiectul legii pensiilor

Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR): 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii.

Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă va fi indexată, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale. De altfel, pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS şi CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016, a precizat Ministerul Muncii.

Noul proiect introduce sintagma contribuţii „datorate şi plătite”, pentru calculul pensiei. Asta ca urmare a faptului că, în trecut, au fost numeroase cazurile în care angajatorii nu achitau taxele către stat.

Noua prevedere va fi luată în calcul doar pentru perioadele lucrate ulterior anului 2021, atunci când legea va produce efecte complete. Angajaţii nu vor fi penalizaţi pentru perioade lucrate anterior anului 2021, în cazurile în care angajatorii nu le-au achitat taxele.

În paralel, proiectul de lege prevede şi debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii. Astfel, ANAF va transmite către Casa Naţională de Pensii Publice sumele datorate şi plătite pentru fiecare salariat. Cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii. În cazul în care vor constata ca angajatorii nu le achită contribuţiile vor putea sesiza organele abilitate.

Printre noutăţile aduse de această inițiativă legislativă se numără introducerea masteratului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

În proiectul noii legi este menținut contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege poate fi plătit doar pentru 5 ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani.