Raportul interimar al CE pe justitie:

Unde s-au dus cele mai multe fonduri UE

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 4 februarie 2008, 15:48 Actualitate | Esenţial


Circa 200 de milioane de euro au "intrat" in domeniul justitiei si afacerilor interne din 2004 pana in prezent, prin fondurile de preaderare, arata datele Comisiei Europene. Din acestea, peste 60 de milioane de euro numai pentru reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei. In topul proiectelor finantate se gasesc cele legate de dotarea cu echipament IT si software a instantelor si procuraturilor. Fondurile structurale alocate Romaniei incepand din 2007 nu contin programe indreptate in mod direct catre justitie.

Raportul interimar pe justitie al Comisiei Europene arata ca "numai prin programul PHARE au fost pusi la dispozitie, in domeniul justitiei si afacerilor interne in Romania, peste 187 de milioane de euro din 2004". La acestea se adauga "Facilitatea de Tranzitie", ultimul instrument de finantare de preaderare, care a adus 8,75 milioane de euro. In total, sunt aproape 200 de milioane de euro alocati incepand cu 2004 pentru domeniul amplu al justitiei si afacerilor interne.

Din acestea, arata Comisia Europeana in Raportul publicat astazi, reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei au "inghitit" 63 de milioane de euro, impartiti pe urmatoarele sub-domenii:

 • Reforma judiciara: 45,4 milioane euro
 • Agentia Nationala de Ingritate: 1,6 milioane euro
 • Coruptie la nivel inalt: 6,5 milioane euro
 • Coruptie la nivel local: 9,9 milioane euro

In topul proiectelor finantate, se gasesc:

 • Echipament IT, training si dezvoltarea managementului de caz si a software-ului de documentare, in instante si procuraturi (mai multe proiecte, in derulare) - 28,7 milioane euro
 • Dezvoltarea Capacitatii Institutionale si dotarea cu echipamente a Institutului National al Magistraturii si a Scolii Nationale a Magistratilor (mai multe proiecte, in derulare) 5,24 milioane de euro
 • Intarirea suportului societatii civile in lupta impotriva coruptiei - 2,5 milioane euro.
 • Dezvoltarea capacitatii institutionale si tehnice si echiparea birourilor Consiliului National al Magistraturii - 2,4 milioane euro
 • Echipament IT si software pentru Directia Nationala Anticoruptie -1,75 milioane euro

Raportul Comisiei Europene mentioneaza faptul ca reforma sistemului judiciar a primit cele mai multe fonduri si "ar putea sa se apropie de nivelul de saturatie din acest punct de vedere". De aceea, documentul recomanda ca asistenta viitoare sa fie axata pe sprijinirea Agentiei Nationale de Integritate si pe lupta impotriva coruptiei.

Ce finantari sunt disponibili de acum incolo
Fondurile europene disponibile incepand cu anul 2007 provin, in principal, din trei surse: din programele de prederare inca neincheiate, din anumite programe bilaterale (incheiate intre Romania si un alt stat membru) si din fondurile structurale.

In ce priveste fondurile de preaderare, raportul Comisiei spune ca "Romania este incurajata sa utilizeze pe deplin bugetul de sprijin acordat de UE, care este inca disponibil prin Facilitatea de tranziție și prin TAIEX (Instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie al CE, n.r.)"

Legat de sprijinul pe care il pot acorda alte state membre, "Comisia recomanda statelor membre sa ia in considerare acordarea unui sprijin practic și direct Romaniei, sub forma schimbului de bune-practici, oferirea de locuri de practica profesionala, de burse, realizarea de parteneriate instituționale cu departamente cheie cum ar fi Agentia Nationala de Integritate sau Directia Nationala Anticoruptie."

A treia sursa posibila de finantare, si cea mai consistenta, fondurile structurale, nu vizeaza in mod direct domeniul justitiei. Anumite proiecte pot fi depuse, pentru probleme punctuale, in cadrul a doua programe: Programului Operational Sectorial (POS) "Dezvoltarea Capacitatii Administrative" si POS "Dezvoltarea Resurselor Umane". 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

601 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  sa nu batem campii (Luni, 4 februarie 2008, 18:19)

  florin [anonim]

  Informatia ca Agentia Nationala de Integritate a "inghitit" 1,6 milioane euro din fonduri UE e o tampenie. Daca se citeste, totusi, Raportul, se afla ca din aceasta suma 1 mil. EUR au fost alocati direct DNA, iar in perioada august 2006 - ianuarie 2008 s-au cheltuit 0,6 mil EUR de alta institutie decat ANI, care nu a existat (cel mai probabil MJ), pentru a plimba pe la conferinte si prin Parlament un proiect de lege, care are mari (ne)sanse sa urmeze soarta Legii CNSAS.
  • 0 (0 voturi)    
   ANI (Luni, 4 februarie 2008, 18:48)

   ioana m [anonim] i-a raspuns lui florin

   Cele 1,6 milioane de euro sunt "atribuite" unor proiecte care au legatura directa cu ANI. Asa este denumit generic "Obiectivul nr.2". Pentru exactitate, iata citatul:

   Benchmark 2: Integrity Agency
   A single large project includes support to the creation of the National Integrity Agency. Two bilateral projects complement the institution-building effort through support in related areas. Given that the National Integrity Agency will become operational only in the course of 2008, follow-up support should be considered.

   Phare 2004-2006:
   Improving the fight against corruption – assistance to the National Integrity Agency and the DNA (Aug06-Jan08: 0.6 Mio EUR concerning ANI).

   Main Bilateral Projects:
   Enhancing the Monitoring Role of Civil Society (88,000 EUR)
   Protection of whistleblower program

   Main Projects with a total budget of at least 1.6 Milions Euros
 • 0 (0 voturi)    
  de tot rasul (Luni, 4 februarie 2008, 23:27)

  theMask [anonim]

  Sa radem sa ne tavalim pe jos... Bani care s-au dus si se duc in buzunarele care trebuie... Cica "Improving the fight against corruption"...bwahahahaha... fight... against curroption...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by