Poliția Română precizează, după ce Sebastian Ghiță a susținut că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa în țară, că aducerea lui Popa din Indonezia a fost negociată cu trei firme, iar factura a fost achitată de IGPR.

Nicolae PopaFoto: -

UPDATE 14.01 Popa, condamnat la 10 ani şi patru luni de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI și eliberat condiţionat anul trecut, a fost audiat marți la Parchetul General, precizând că a relatat împrejurările extrădării sale din Indonezia, în 2011. Avocatul acestuia a precizat că are calitatea de martor, ca urmare a denunțului formulat de Ghiță.

Achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a unui cetățean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal și pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, spune Poliția Română într-un comunicat de presă.

Astfel, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câștigător operatorul economic S.C. ION ȚIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziționate au vizat transportul de pasageri, pe ruta București - Jakarta și retur.

”Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14.04.2011. Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011”, se spune în comunicat.

Sebastian Ghiță a anunțat, duminică, că a reclamat-o la Secția pentru anchetarea magistraților pe Codruța Kovesi, fost procuror-șef DNA, pentru constituire de grup infracțional organizat. Afaceristul susține că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa. Acesta a mai spus că are martori, dar și o factură ca dovadă în acest sens.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011.