​Prețul petrolului s-a restabilizat parțial în cursul dimineții de astăzi, după din pierderile din ziua precedentă. Compania Națională a Petrolului din Libia a declarat situație de forță majoră în cazul exporturior din câmpul petrolier El Sharara, care a fost confiscat în week-end de un grup militar local, relatează Reuters.

Evolutia pretului petrolului in ultimul anFoto: bloomberg.com

Cu toate acestea, sentimentul global privind prețurile petrolului a rămas unul negativ pe fondul îngrijorării față de piețele bursiere globale și a îndoielii că tăierile de ofertă anunțate de grupul de producători OPEC, vor fi suficiente pentru a opri supraîncărcarea pieței.

Compania Națională a Petrolului din Libia (NOC) a declarat târziu luni forța majoră pentru exporturile de pe câmpul petrolier El Sharara, cel mai mare din lume, care a fost confiscată în week-end de un grup militar.

NOC a spus că stoparea extracției va avea ca rezultat o pierdere de producție de 315.000 barili pe zi (bpd) și o pierdere suplimentară de 73.000 bpd la câmpul petrolier El Feel.

Creșterea a avut loc după ce prețurile la țiței s-au diminuat cu 3% înaintea unei sesiuni precedente, pe fondul slăbiciunii continue a piețelor bursiere globale și a îngrijorării că încetinirea creșterii cererii de petrol ar putea eroda reducerile de aprovizionare anunțate săptămâna trecută de Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) Producătorii OPEC, inclusiv Rusia.

Grupul de producători de petrol, OPEC, a anunțat vinerea trecută că din ianuarie vor practica o reducere a ofertei de 1,2 milioane de barili pe zi (bpd) în aprovizionarea cu țiței, măsurată în raport cu nivelurile de producție din octombrie 2018.