Elena Udrea nu a vegheat la respectarea legii ca ministru al Dezvăltării, ba dimpotrivă, a exercitat presiuni asupra funcționarilor pentru organizarea evenimentului Gala Bute, arată magistrații în motivarea deciziei prin care au condamnat-o definitiv pe acesta la o pedeapsă de 6 ani cu executare, scrie Mediafax.

Elena Udrea la Gala ButeFoto: HotNews / DP

„Probele administrate au relevant dincolo de orice îndoială rezonabilă, că apelanta nu a vegheat la respectarea legii, ci, dimpotrivă, a exercitat presiuni asupra funcţionarilor care au participat la achiziţionarea serviciilor de promovare, pentru găsirea soluţiilor în vederea implicării ministerului în evenimentul sportiv „Campion pentru România”, în scopul de a procura un folos apelantului intimat inculpat Obreja Rudel, administratorul SC Europlus Computers S.R.L., constând, în final, în asigurarea fondurilor necesare acestuia pentru acoperirea/rambursarea costurilor de organizare a evenimentului sportive și, evident, pentru obținerea de către acesta a unui profit”, notează magistrații Completului de 5 judecători, în motivarea deciziei de condamnare a Elenei Udrea.

În documentul citat, magistrații fac referire la și susținerile din apel ale Elenei Udrea, care a spus că declarațiile denunțătorilor se contrazic.

„Contrar susținerilor apelantei intimate inculpate Udrea Elena Gabriela, declarațiile apelantei Topoliceanu Ana Maria nu au caracter fluctuant, ci detaliază cu consecvență aspecte relevante cauzei”, arată magistrații în documentul citat.

Potivit denunțurilor din dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a primit, indirect, prin firme interpuse, suma reprezentând comisionul de 10% din valoarea plăților efectuate către societatea Consmin S.A., în schimbul asigurării finanțării integrale și la timp a lucrărilor desfășurate de această companie.

„(…) Contrar susținerilor apelanților intimați inculpați Udrea Elena Gabriela și Breazu Liberiu Tudor din cadrul motivelor de apel formulate, instanța de control judiciar subliniază că aspectele declarate de apelanții intimați inculpați Topoliceanu Ana Maria, Lungu Ştefan și Botoroagă Dragoş Marius, anterior prezentate, se corelează și cu declarațiile date de către martorii (…). În consecință, instanța de control judiciar consideră pe deplin dovedite, atât elementul primirii de către apelantele intimate inculpate Udrea Elena Gabriela și Topoliceanu Ana Maria, cu știință, a unor sume reprezentând mită, provenite de la apelantul intimat inculpat Botoroagă Dragoș Marius în schimbul asigurării finanțării integrale și la timp a lucrărilor desfășurate de această companie, cât și elementul cunoașterii modalității indirecte în care mita a fost primită, cu sprijinul și intermedierea societăților controlate de apelanții intimați inculpați Ștefan Lungu și Breazu Tudor”, notează Completul de 5 judecători.

Pe data de 5 iunie 2018, magistraţii instanţei supreme au condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Decizia, care este definitivă, menține hotărârea pe fond luată de Secția Penală de la ÎCCJ.

Procurorii DNA au trimis-o în judecatăîn 2015 pe Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”, susținând în actul de sesizare a instanței că aceasta a coordonat un sistem prin care apropiaţii săi au primit bani de la mai multe firme pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de MDRT, o parte din sume ajungând la fostul ministru.