Ministerul Justiției va analiza „în ce măsură pot fi adoptate una sau două OUG pentru transpunerea în codurile penale a soluțiilor legislative declarate constituționale”, a declarat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Tudorel Toader nu a dorit să le răspundă ziariștilor care este motivul pentru care se recurge la o ordonanță de urgență. Întrebat de ziariști care este caracterul de urgență, Toader s-a mărginit să răspundă: „O veți vedea la momentul respectiv”.

„S-a discutat despre posibilitatea finalizării procedurii de adoptare a soluțiilor din Coduri declarate în parte constituționale, în parte neconstituționale. S-a decis să vedem care sunt posibilitățile legale de accelerare a procesului de legiferare a codurilor în părțile declarate constituționale. S-a decis ca Ministerul Justiției să analizeze în ce măsură pot fi adoptate una sau două OUG pentru transpunerea în Coduri a soluțiilor legislative declarate constituționale”, a declarat acesta, după ce premierul Viorica Dăncilă anunțase un vot în acest sens în cadrul reuniunii conducerii PSD.

Tudorel Toader a argumentat că în cazul modificărilor de la cele două coduri, Penal și de Procedură Penală, ne aflăm „în controlul apriori, înainte de promulgare, ceea ce înseamnă că soluțiile constituționale pot intra în fond, iar cele declarate neconstituționale trebuie puse de acord de către legiuitor cu decizia CCR”.

„Voi vorbi cu colegii mei și vom lua soluțiile neconstituționale și vom vedea în ce măsură le transpunem într-o Ordonanță care să fie adoptată de Guvern”, a adăugat el.

Chestionat de ziariști ce termen există pentru adoptarea OUG, Tudorel Toader a răspuns: „Toate lucrurile au un termen și dacă nu e fix, e rezonabil”, respectiv „în funcție de conținutul analizei”.