Se spune că guvernul chinez s-a întrebat cu uimire de ce ar cere Statele Unite arestarea unui important director chinez, tensiunile crescând astfel la doar câteva zile după ce Donald Trump şi Xi Jinping conveniseră în Argentina un armistiţiu de ordin comercial. Beijingul nu a înţeles că, pentru Statele Unite, confruntarea de ordin economic e o problemă de securitate naţională, iar ea de-abia a început, scrie Washington Post, citat de Rador.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: whitehouse.gov

Săptămâna aceasta, oficialii chinezi s-au chinuit să înţeleagă politica Administraţiei Trump în privinţa Chinei, după cum afirmă oficiali şi experţi americani. Indignarea Beijingului a crescut pe măsură ce Trump transmitea prin Twitter lucruri încurajatoare şi descurajatoare despre întâlnirea din Argentina. Anunţul de miercuri, potrivit căruia Canada ar fi arestat-o pe Meng Wanzhou, directorul executiv financiar al companiei Huawei Technologies, la cererea Departamentului Justiţiei din SUA a aruncat Beijingul în confuzie.

"Pentru chinezi, e de neconceput ca guvernul SUA să adopte două căi diferite în privinţa unei probleme care la bază este de fapt aceeaşi. Dar, după cum mi-au spus nişte oficiali, exact asta s-a întâmplat în această săptămână", scrie jurnalistul Washington Post, Josh Rogin. În timp ce tratativele comerciale începeau la nivel politic, oamenii legii din SUA "lucrau" deja la arestarea dnei Meng şi s-a întâmplat ca asta să se petreacă aproape în acelaşi timp.

"Asistaţi la două demersuri paralele ale guvernului SUA", a declarat Derek Scissors, de la American Enterprise Institute. "O parte a administraţiei doreşte o politică pe tema Chinei foarte diferită de cea dorită de cealaltă parte a administraţiei".

Asta nu se întâmplă din cauză că birocraţia îi stă în cale lui Trump. Preşedintele a ordonat explicit birourilor care impun legea să facă ceea ce ele voiau de mult: să anihileze spionajul şi agresiunea economică a chinezilor. Xi i-a cerut lui Trump ca favoare personală să nu se lege de ZTE, un alt gigant tehnologic chinez acuzat de diverse delicte. Dar excepţia s-a făcut o singură dată.

Arestarea dnei Meng, despre care se spune că se bazează pe acuzaţii potivit cărora Huawei ar fi încălcat sancţiunile SUA împotriva Iranului, se înscrie printre acţiunile la care Departamentul Justiţiei a trecut în ultimele luni ca să contracareze delictele economice chineze. În octombrie, un oficial al Ministerului chinez al Securităţii de Stat a fost arestat la Bruxelles pe baza acuzaţiilor SUA potrivit cărora el ar fi încercat să fure secrete ale unor firme cu care SUA aveau contracte în domeniul apărării.

În acelaşi timp, guvernul şi Congresul SUA au început o largă campanie menită să facă în aşa fel, încât Huawei să nu mai constituie o ameninţare la securitatea naţională a SUA. Serviciile americane de informaţii considerau că tehnologia Huawei poate fi victima abuzurilor guvernului chinez în privinţa spionajului sau în alte scopuri.

Guvernului SUA i se interzice să folosească tehnologie Huawei, iar firma este ţinută sub observaţie şi în Australia, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Canada. În Congres, reprezentantul republican de Indiana Jim Banks, şi senatorul republican de Florida, Marco Rubio, se află în fruntea celor care examinează parteneriatele din cercetare ale Huawei cu universităţi americane. "Huawei este o firmă condusă de stat care subminează activ securitatea naţională a Americii", a spus Banks. "China încearcă să îşi croiască prin înşelăciune drumul spre dominaţia globală, iar noi nu putem permite acest lucru".

Trebuie depus orice efort pentru a convinge şi presa Beijingul să pună capăt agresiunii sale economice. Dar dacă aşa nu merge, atunci Statele Unite nu au altceva de făcut decât să treacă la nişte măsuri mai drastice. Taxele nu sunt decât un instrument de exercitare a presiunii. Soluţia pe teren lung este aceea de a ne rupe economia de o serie de industrii chineze, cum ar fi telecomunicaţiile şi infrastructura digitală.

Până să se destindă, confruntarea economică dintre SUA şi China se va agrava - lucru pe care pieţele încep să-l înţeleagă. Criticii vor califica actuala escaladare drept o reacţie împotriva afacerilor sau împotriva Chinei, dar de fapt este vorba despre apărarea Americii.