Două anchete încep la o școală din Oradea, unde un elev este bătut crunt de câțiva băieți pe holul instituției. Luna trecută, conducerea aceleiași școli a fost demisă, după ce un senator a reclamat aplicarea de electroşocuri copiilor cu probleme psihice, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

ISJ Bihor și Poliția s-au autosesizat și au declanșat anchete după apariția, duminică, pe Facebook, a unor imagini care arată o bătaie între elevii Liceului Tehnologic Special nr 1. Oradea.

În filmulețul postat pe Facebook se vede cum un băiat lovește un altul care este căzut pe un hol, după care sare cu picioarele pe el, în timp ce alții stau și privesc. De asemenea, se vede în imagini un alt tânăr căzut la perete. Imaginile par a fi filmate pe holul școlii.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Ioana Lascău, a declarat, pentru Mediafax, că la Poliție nu a fost depusă nicio plângere și nicio sesizare în acest caz. ”Polițiștii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea s-au sesizat în urma apariției imaginilor în mediul online și fac verificări, iar în urma acestora se vor dispune măsuri legale în consecință. Se vor face verificări la Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea să vedem când a avut exact incidentul respectiv, pentru că nu avem decât acea postare pe Facebook a unuia dintre băieți, cel care a filmat. La Poliție nu a fost fost depusă nicio plângere, nicio sesizare”, a spus Lascău.

La Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea a fost declanșată, luna trecută, o altă anchetă după ce senatorul USR Vlad Alexandrescu a sesizat că jandarmii ar fi aplicat electroșocuri elevilor, iar ISJ Bihor a dispus demiterea conducerii unității școlare. Senatorul susținea că a primit sesizări din partea unor părinţi care precizau că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii ”îi abuzează în cel mai teribil mod cu putinţă”.

Ulterior, acesta a revenit cu o postare în care scria că în urma sesizărilor sale, Jandarmeria Bihor a dat un comunicat potrivit căruia nu jandarmii au fost cei care i-au bătut pe copiii liceului din Oradea cu bâte şi electroşocuri, iar Consiliul Judeţean Bihor a informat că nici firma privată de pază angajată de ei nu are nicio vină.

Senatorul se plângea atunci că nu a văzut niciun comunicat al vreunei instituţii revoltate care să sară în apărarea elevilor.

”În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari în mai multe rânduri, Consiliul de Administraţie al ISJ Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ. Decizia s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ. În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate în spaţiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, precizăm că există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate”, au spus atunci reprezentanţii ISJ Bihor.