Premierul Tariceanu nu a cedat cererilor lui Marius Oprea

Arhiva CNSAS nu pleaca la Guvern. Deocamdata

de Andreea Pora     HotNews.ro
Luni, 4 februarie 2008, 14:15 Actualitate | Esenţial


Arhiva CNSAS
Foto: AGERPRES
Guvernul va emite o Ordonanta prin care CNSAS va putea sa functioneze in continuare, fara a mai avea insa dreptul de a emite decizii de politie politica sau sa verifice candidatii la alegeri sau diversi demnitari, asa cum era prevazut in Legea 187. Premierul a spus ca arhiva va ramine la CNSAS si nu va trece in subordinea Guvernului. Tariceanu nu a dat astfel curs solicitarilor venite din partea consilierului sau pe probleme de securitate, Marius Oprea si a citorva membri PNL, care ar fi vrut ca arhiva CNSAS sa fie gestionata de o institutie aflata la Guvern.

In vizita la CNSAS, premierul Tariceanu a declarat ca va cauta o solutie prin care "dosarele să ramina in cadrul unei institutii publice, nu sa revina in zona Serviciului Roman de Informatii sau la armata. Urmeaza sa elaboram o ordonanta de urgenta care sa tina cont de decizia Curtii si care sa dea justitiei partea de judecare a calitatii de colaborator, necolaborator al Securitatii", a spus Tariceanu.

Informatia a fost confirmata pentru Hotnews.ro de Mircea Dinescu, membru CNSAS. " Premierul a tinut sa sublinieze ca CNSAS va ramine de sine statator. Nu a dat curs cererii unora de la PNL care voiau sa puna mina pe arhiva".

Claudiu Secasiu a afirmat pentru HotNews.ro ca in continuare Colegiul va gestiona arhiva si va publica documente privitoare incalcarea la drepturilor omului.

Faza I

Guvernul va emite o hotarire care va permite CNSAS sa  functioneze in continuare, astfel incit cetatenii sa aiba acces la propriul dosar, cercetatorii institutiei sa isi poata continua investigatiile si Colegiul sa publice documente.

Hotarirea urmeaza sa fie publicata in ziua in care in Monitorul Oficial o sa apara decizia Curtii.

  Limitari

 •  Colegiul nu va mai putea emite decizii de politie politica
 •  Nu se vor mai face verificarile din oficiu ale candidatilor in alegeri
 • Nu se va mai face verificarea persoanelor prevazute la articolul 2, litera a-z, din Legea 187

Drepturi

 • Cetatenii vor avea in continuare acces la propriul dosar si vor putea cere deconspirarea turnatorilor
 • Se va face in continuare deconspirarea ofiterilor de Securitate si dosarelor acestora vor fi publicate
 • Cercetatorii institutiei sau cei acreditati vor avea acces la dosare
 • Colegiul va putea publica dosarele colaboratorilor si ofiterilor de Securitate care prin faptele lor au adus atingere drepturilor omului.

Neclaritati

 • CNSAS va fi o intitutie "autonoma", fara a se preciza cui se va subordona din punct de vedere juridic
 • Arhiva va ramine la CNSAS, dar nu se stie in subordinea careia dintre puterile in stat se va afla.
 • Deciziile de colaborare ar putea fi date de justitie, la sesizarea CNSAS

Faza II

Guvernul va emite o Ordonanta de urgenta, care va tine cont de decizia Curtii Constitutionale.

La redactarea Ordonantei vor lucra consilierii premierului pe probleme de securitate, Marius Oprea si Stejarel Olaru, Cristian Pirvulescu, fostul presedinte al Pro Democratia, Tudor Chiuariu, consilier al premierului pe Justitie si citiva experti de la Ministerul Justitiei.

Deocamdata de la alte ONG-uri sau din societatea civila nu au fost cooptate alte persoane care sa lucreze la Ordonanta.

OU va reglementa viitoarea Legea a CNSAS si pentru eleborarea ei vor avea loc consultari cu partidele politice.

Tariceanu nu l-a ascultat pe Oprea

Imediat dupa decizia Curtii Constitutionale si suspendarea activitatii CNSAS, Marius Oprea, consilierul premierului pe probleme de securitate, a declarat pentru un cotidian central ca "ma voi autopropune administrator general al arhivelor CNSAS".

Oprea a revenit zilele ulterioare cu solutii de genul " preluarea personalului, bugetului si arhivei CNSAS la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului", institutie pe care  o conduce si se afla in subordinea Executivului.

O alta formula vehiculata la nivelul PNL, era aceea a unui nou institutut, eventual cu aceeasi titulatura ca CNSAS, care sa se afle in coordonarea Guvernului si care sa preia arhiva.

Surse din PNL sustin ca unii vicepresedinti au insistat pe acesata varianta, dar ca Tariceanu a dat inapoi vazind reactia opiniei publice si a celor 23 de ONG-uri care au protestat duminica in Piata Universitatii. Exista, desigur, suspiciunea ca dosarelor ar putea fi folosite de PNL in campania electorala.

In pofida declaratiilor destul de clare ale lui Tariceanu, care a spus ca nu vrea sa preia arhiva la Guvern, situatia nu este usor rezolvabila, deoarece in motivarea Curtii se contesta faptul ca CNSAS era subordonat parlamentului. Ramine, desigur, intrebarea daca nu parlamentului, atunci cui.

Emil Boc: Arhiva trebuie sa ramina la CNSAS

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat luni ca CNSAS trebuie sa fie nu doar singurul depozitar al arhivei, dar si singura institutie care sa aiba dreptul sa inainteze Justitiei documentatia pe baza careia instantele se vor pronunta asupra cazurilor de colaborare cu Securitatea.

Boc a cerut Executivului sa emita Ordonanta de Urgenta privind reorganziarea CNSAS in aceeasi zi in care decizia Curtii va fi publicata in Monitorul Oficial, "pentru a nu exista un vid legislativ".

Liderul liberal-democrat este de parere ca alianta PNL- PSD-PC vrea arhiva de la CNSAS pentru a bloca accesul institutiei la dosarele unor politicieni si magistrati.

Boc a spus ca i se pare "ciudat" ca presedintii celor doua camere ale Parlamentului nu au trimis niciun punct de vedere cu privire la exceptia ridicata de Dan Voiculescu. " Practic, asistam la un accept tacit al domnilor Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu la desfiintarea CNSAS", a precizat Emil Boc.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1078 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Dar PSD ce zice? (Luni, 4 februarie 2008, 14:30)

  mona [anonim]

  Sa speram ca Razgindeanu nu se razgindeste. Un cuvint greu il au amicii lui, psd-istii. Situatia asta de la ei provine.
  Motivarea inca nu a fost publicata in MO. Ma tem sa nu lungeasca publicarea, pina aproape de expirarea celor 45 de zile. MO este in mina lui Bogdan Olteanu. Cred ca OUG se va naste greu si va avea ceva "surprize".
  • 0 (0 voturi)    
   Cnsas finis (Luni, 4 februarie 2008, 18:58)

   sanda [anonim] i-a raspuns lui mona

   Problema e ce se va intimpla cu arhiva. Cred ca societatea civila la asta trebuie sa fie atenta, ca in OU s-ar putea sa fie vreo smecherie. Ticu are dreptate, de ce nu au trimis Olteanu si Vacaroiu pdv al parlamentului la contestatia lui Felix? Cred ca erau intelesi, ca prea a scris Curtea Const. motivarea in 12 ore. De ce tot il cheama pe peceristul ala de la Scinteia , Andon Sergiu, sa-si apere clientul in direct si prime time. E o deontologie la televiziunile astea sa vomiti, nu alta. Il plimba ca pe sfintele moaste pe toate sticlele.
 • +1 (1 vot)    
  Deja vu (Luni, 4 februarie 2008, 14:42)

  Alias [anonim]

  Deja vu: ANI, legea Lupu, legea Ticu.
  Sa-i fie tarina usoara.
 • 0 (0 voturi)    
  Deja vu (Luni, 4 februarie 2008, 14:42)

  Alias [anonim]

  Deja vu: ANI, legea Lupu, legea Ticu.
  Sa-i fie tarina usoara.
 • +1 (1 vot)    
  Pozeaza in omu bun (Luni, 4 februarie 2008, 14:45)

  cristian [anonim]

  .
 • +1 (1 vot)    
  Mod de operare CNSAS (Luni, 4 februarie 2008, 15:16)

  CNSAS reloaded [anonim]

  Corect cred ca era ca cei de la CNSAS sa fie doar niste oameni care publica pe site-ul institutiei fiecare dosar si printr-o simpla cautare fiecare putea sa evalueze daca s-a facut politie politica sau nu, dar cine mai umbla cu doasare daca era asa? Reprezentatntii partidelor si ai societatii civile ar fi garantat ca se publica doasrele la rand, iar noi cei de rand puteam cauta ceea ce ne interesa - era foarte transparenta situatia si nu mai dadea nimeni verdicte de colaborare sau alte asemenea care oricum se dadeau in urma uni vot. Adica 3 zic ca a facut si 2 zic ca nu de ci a facut. Asa fiecare cetatean putea sa dea singur verdict si doar pentru el consultand arhiva de pe site.
  • 0 (0 voturi)    
   cred ca nu privesti problema mai complex (Luni, 4 februarie 2008, 22:38)

   horea [anonim] i-a raspuns lui CNSAS reloaded

   E o prostie ceea ce spui pentru ca e foarte greu ca, chiar daca acele dosare ar fi puse la dispozitia publicului, cineva fara experienta in a trata cu aceste dosare sa poata judeca obiectiv daca cineva a facut sau nu politie politica. Asta se vrea. Sub paravanul transparentei sa existe o confuzie generala si un CNSAS fara puteri.
 • +1 (1 vot)    
  misiune indeplinita (Luni, 4 februarie 2008, 16:08)

  metronom [anonim]

  "CNSAS va putea sa functioneze in continuare, fara a mai avea insa dreptul de a emite decizii de politie politica sau sa verifice candidatii la alegeri sau diversi demnitari"
  Aici vroiau de fapt sa ajunga. CNSAS trebuia sterilizat pentru ca partidele sa nu mai aiba emotii in cazul candidaturilor unor turnatori!
 • +1 (1 vot)    
  Castrarea CNSAS-ului (Luni, 4 februarie 2008, 16:34)

  State [anonim]

  "CNSAS va putea sa functioneze in continuare, fara a mai avea insa dreptul de a emite decizii de politie politica sau sa verifice candidatii la alegeri sau diversi demnitari".
  Adica fara bilute. O sa fie pe post de heruvimi.
 • -1 (1 vot)    
  Da nu mai bine..... (Luni, 4 februarie 2008, 17:04)

  roman [anonim]

  Da nu mai bine CNSAS-ul asta, care nu inteleg prea bine care e rostul lui, nu mai da el verdicte.... Nu mai bine sa dea opinia publica verdicte? sa fie totul public si opinia publica sa isi dea cu parerea cine a facut rau si cine nu ... De unde ideea asta ca o gashka trebuie sa spuna cine a fost "bun" si cine nu.... O MARE TAMPENIE.....manipulare politica ...atata tot... eu cred ca daca as fi vazut dosarul lui Voiculescu, Musca etc...aceeasi parere imi faceam. Intrebarea este: ce parere imi fac daca vad dosarul lui Basescu, Nastase, etc....?? CNSAS ar trebuie sa fie consultativ....nu arma politica
  • +1 (1 vot)    
   Nu ai priceput nimic: (Luni, 4 februarie 2008, 17:22)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui roman

   1. CNSAS-ul ajunge la concluzia ca Voiculescu a facut politie politica.
   2. Nu o spune in public ca nu are voie sa dea verdicte
   3. Trimite dosarul lui Voiculescu la parchet.
   4. Parchetul cere Parlamentului ca Voiculescu este parlamentar voie sa incepa cercetarea penala. Parlamentul o sa zica nexam. Dar sa zicem ca zice da.
   5. Parchetul incepe urmarirea penala a lui Voiculescu. O sa zica NUP dar sa presupunem ca zice da.
   Sau mai spui sa puna 2.000.000 de dosare pe net. Vai de mama nostra de romani sa vedem cine naiba le mai studiaza. Ca acolo nu scrie clar "Voiculescu a facut politie politica".
   6. O sa se inainteze de parchet dosarul in instanta. Apare Andon ca avocat si incepe dansul neineplinirii procedurilor sau exceptiilor de constitutionalitate.
   7.8.9. infinit . Prin anul 10179 cu aproximatie se va afla daca Voiculescu a facut politie politica au ba.
 • 0 (0 voturi)    
  e bine (Luni, 4 februarie 2008, 19:23)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  daca la ordonanta lucreaza tov anticomunist cu breton de manelist mariusoprea, impreuna cu mafiotul retardat si total incompetent chioariu, e bine, m-am linistit. Ma gindeam ca nu cumva sa se intimple ca in germania si sa ajunga dosarele pe mina unor onguri necinstite.....
 • 0 (0 voturi)    
  Fara patima (Marţi, 5 februarie 2008, 0:10)

  Dan [anonim]

  E clar o sa mai vedem deconspirarea securitatii la pastele cailor. Am aflat asta de la Paunescu (zis porcu) cum vrea ca sa se faca deconspirare "fara patima". Adica ceva in genul mi-ai omorat tatal, se face investigatie si cand dau de cel ce mi-a omarat tatal prosper om de afaceri ii spun : Ei vin la mine sa te pup, nu-i nimic, hai la o bere si sa fie liniste.
 • 0 (0 voturi)    
  D-lor Stejarel Olaru si Marius Oprea (Sâmbătă, 9 februarie 2008, 11:18)

  Gorbi [anonim]

  Cum isi poate imagina cineva ca Tariceanu - fost ginere al ambasadorului lui ceasca la Geneva si Melascanu fost contopist principal in mae-ul lui ceasca (in post o vreme la Geneva) nu au avut angajamente cu secu. Cu siguranta nu angajamente de a culege edelwaiss din Tirolul Elvetian...

  Ce va veti face dvs domnilor cand astea vor rasufla si vor iesi la vedere??

  Cum veti scoate camasa profesionalismului si rigurozitatii morale de care santeti datori....

  Oare ceace ati avut de suferit in vremea lui ceasca nu ar trebui sa fie cel putin o mica garantie pentru exactitate si sinceritate ?? !!

  Din cercetarile facute de dvs domnilor nu ati putut pana in prezent sa aflati care erau mecanismele de racolare si inrolare ?? !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by