Călin Popescu Tăriceanu a depus la Senat un proiect care prevede ca piloții instructori de la Școala Superioară de Aviație Civilă și inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române să beneficieze de pensie de serviciu, dacă au vârsta de minim 50 de ani și o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul depus de președintele Senatului prevede modificarea şi completarea Legii nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România.

"Piloți, piloți instructori de la Școala Superioară de Aviație Civilă, însoțitorii de bord/membri ai echipajului de cabină, parașutiști, personalul de inspecție în zbor și inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române care au vârsta minim 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant neprofesionist", prevede inițiativa liderului ALDE.

În forma în vigoare, legea nu includea piloții instructori de la Școala Superioară de Aviație Civilă sau personalul de inspecție în zbor și inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române.

"Art 42¹ (1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii de pensionare: a) piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist", stipulează actul normativ în vigoare.

De asemenea, în Legea 223/2007, modificată prin Legea 83/2015, care este în vigoare, la art. 42², prevede că: "Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 42¹ alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare".

Conform legii în vigoare, "venitul total brut realizat într-o lună, care stă la baza calculului pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 42 lit. a), b), c) şi e) şi va fi menţionat în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia".

Inițiativa lui Tăriceanu are scopul de a elimina inechitățile existente în acordarea drepturilor salariale stabilite de lege după pensionare pentru personalul aeronautic civil din aviația civilă.

"Modificările și completările pe care această inițiativă le avansează la Legea 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviația civilă din România au ca scop îndreptarea, clarificarea și reglementarea într-un mod onest și unitar a prevederilor privind drepturile salariale ale piloților, piloților instructori, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină, parașutiștilor, personalului de inspecție în zbor, inspectorilor Autorității Aeronautice Civile, dar și a piloților instuctori, piloți instructori-inspectori de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, categorii exceptate de la aceste prevederi", precizează șeful Senatului, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă a lui Călin Popescu Tăriceanu este depusă la Senat, prima cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților.