Ministerul Afacerilor Externe informează românii care tranzitează sau vor să călătorească în Franța asupra acțiunilor de protest de sâmbătă și a faptului că autoritățile pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole și muzee, inclusiv a Turnului Eiffel, ca măsură preventivă, anunță Mediafax.

Proteste violente in ParisFoto: Captura RT

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, pentru data de 8 decembrie 2018, sunt anunțate acțiuni de protest, fapt pentru care autoritățile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole și muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă. Pe cale de consecință, se recomandă cetățenilor români evitarea pe cât posibil a zonelor centrale ale Parisului în intervalul pentru care s-au anunțat proteste de stradă, să manifeste atenție sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale stațiilor de carburant, ale suprafețelor comerciale, precum și ale altor elemente de infrastructură", au anunțat reprezentanții MAE într-un comunicat de presă.

MAE recomandă monitorizarea evoluției mișcărilor de protest în mass-media franceză, inclusiv în social media, "pentru a se preîntâmpina disfuncționalități în activitățile preconizate pentru perioada următoare. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență".

Totodată, potrivit sursei citate "cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729".

Ministerul Afacerilor Externe mai recomandă "consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro>, www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs>), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie", conform sursei menționate.

În contextul manifestațiilor din Franța, premierul Edouard Philippe se va întâlni vineri seară cu unii dintre liderii Mişcării "Vestele Galbene", înaintea noii serii de proteste de sâmbătă, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

La reuniune vor fi prezenţi cel puţin trei lideri ai mişcării de protest - Benjamin Cauchy, Jacline Mouraud şi Cédric Guémy.

Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbăta trecută la protestele organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor Galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul francez de Interne.