Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe 7 decembrie pe Sfânta Muceniță Filofteia.Ea s-a născut și a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Moaștele sale se găsesc în biserica mănăstirii din Curtea de Argeș.

Racla cu mostele Sfintei FilofteiaFoto: Wikipedia

Aceasta a fost crescută de mama sa în spiritul credinței, astfel încât a arătat milă faţă de oamenii sărmani și după moartea femeii care i-a dat naștere. Faptul că împărțea din mâncare săracilor a atras nemulțumirea și furia tatălui său care a lovit-o cu barda. Din cauza rănilor, a murit la vârsta de numai 12 ani.

Prăznuirea Sf Filofteia este marcată în calenadrul ortodox cu cruce neagră și dezlegare la pește. Ca în orice altă zi de sărbătoare, astăzi nu se spală, nu se desfășoară munci în gospodărie. Toți credincioși postesc și se roagă Sf Filofteia pentru ajutor.

Încă din bătrâni se crede că respectarea sărbătorii Sf Filofteia, ca zi nelucrătoare, ferește viile de mană și furia naturii.

Sfânta Filofteia este considerată, potrivit www.crestinortodox.ro, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. În tradiție, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită și "aducătoarea de ploi". Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Racla în care se odihnesc moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roșie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat piciorușele de sprijin, confecționate din aluminiu.

În plus, potrivit Wikipedia, s-au înlocuit bucățile deteriorate din lemnul de chiparos. Meșterii de la Monetăria Statului, conduși de Vasile Vasile, au fost șocați când au găsit scris pe săculețul care învelea moaștele un blestem.

Istoria consemnează că, speriat că moaștele sfintei vor fi împrăștiate, Mitropolitul Cosma a rostit: Poruncim cuvioșiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. și așa pecetluite să le/ așezi în sicriu. Și să știe fieșcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta și chip să urmezi/! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.