Guvernul a depus la Curtea Constituțională sesizarea pe tema remanierilor, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului. Ea a spus că singura situație incertă în pragul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene este creată de șeful statului, care refuză să semneze numirea Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi. "Nu ne-am dorit acest lucru, dar interesul României este mai presus de jocul politic sau de campanie electorală", a spus Dăncilă.
UPDATE - Sesizarea Guvernului a fost înregistrată la CCR.
Anunțul sesizării CCR a fost făcut de Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.
Ea a lăudat prestația miniștrilor în pregătirea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene și a susținut că "singura situație incertă" la acest moment este creată de președintele Klaus Iohannis, prin blocajul numirii miniștrilor în două domenii importante - Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.
"Am sesizat Curtea Constituțională pentru a soluționa acest blocaj creat de domnul președinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar interesul României este mai presus de ambiții, de jocul politic sau de o campanie electorală", a spus Dăncilă.
Ea a susținut că își dorește ca România să exercite cu succes președinția Consiliului UE, iar acest lucru poate fi făcut doar "conferind întreaga autoritate și legitimitate tuturor miniștrilor din cabinet".
"Cred ca jocul politic trebuie să fie cel...Nu jocul politic treb să fie cel care să dicteze în această perioadă", a afirmat Viorica Dăncilă.
Ea susținând că este important interesul Romaniei. "Nu ne putem permite să schimbăm miniștrii după ce au fost preluate toate dosarele, după ce au fost stabilite prioritățile pentru fiecare minister în parte", a adăugat premierul.
Premierul Viorica Dăncilă anunța încă de joi că Guvernul se vede obligat să sesizeze Curtea Constituțională în cazul refuzului președintelui Klaus Iohannis de a numi noii miniștri. Ea spunea că l-a sunat pe președinte și a vorbit despre remaniere, iar acesta i-a spus că "o să mai analizeze până săptămâna viitoare”. "Avem în față o perioadă foarte grea. Trebuie să asigurăm o președinție de succes și nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Președintele mi-a spus că o să mai analizeze până săptămâna viitoare", susținea Dăncilă.
Președintele Klaus Iohannis declara, miercuri, că nu a finalizat analiza privind remanierea propusă de Dăncilă, însă, judecând și propunerile și comportamentul PSD, a ajuns la o concluzie: "Acest PSD sub conducerea lui Dragnea nu e capabil să genereze un Guvern performant".
"Suntem la al treilea guvern care nu e cu nimic mai bun. Avem guvernare pesedistă foarte, foarte slabă. Înlocuim oameni slabi cu alți oameni slabi. Au intrat într-un fel de circ. Eu nu sunt de acord să se continue în acest circ. Prima concluzie e că aceste remanieri sunt făcute de ochii lumi. Așa nu se poate și nu voi fi de acord să se continue", spunea Iohannis.
Șeful statului mai afirma că "soluția e la PSD, să vină cu oameni performanți".
Președintele PSD Liviu Dragnea declara că decizia de a sesiza CCR în legătură cu amânarea numirii miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor de către Klaus Iohannis trebuie luată de premierul Viorica Dăncilă, cu susținerea coaliției.
PSD a decis, în ședința Comitetului Executiv Național al PSD din 20 noiembrie, remanierea lui Lucian Șova de la Ministerul Transporturilor și a lui Paul Stănescu de la conducerea Ministerului Dezvoltării, propunând-o pe Lia Olguța Vasilescu la Transporturi și pe Ilan laufer la Ministerul Dezvoltării. Șeful statului a refuzat însă numirea Olguței Vasilescu la Transporturi și a lui Ilan Laufer pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, astfel că PSD a venit cu o nouă propunere - Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi.
Șeful statului nu a semnat însă decretele de revocare din funcție a miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu, care au demisionat.
Presedintele are dreptul sa refuze numirea unor infractori in functia de ministru.
La fel, nu a fost niciun conflict la refuzul revocarii exceptionalei Sefe a DNA.
Nu a fost niciun conflict la tragerea la sorti a completurilor de 5 judecatori.
Nu a fost niciun coflict la colaborarea dintre Servicii si procurori.
Toate deciziile aberante ale CCR, luate de judecatorii corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd si alde, in favoarea infractorilor, constituie un atentat la siguranta nationala, un atac impotriva statului de drept, obstructionarea justitiei, favorizarea infractorilor.
Parchetul general trebuie sa-i trimita in judecata si sa ceara arestarea preventiva a judecatorilor corupti de la CCR pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu in forma continuata, pentru obstructionarea justitiei in forma continuata, pentru favorizarea infractorilor in forma continuata.
Conflict de natura constitutionala este intre Parlament si Justitie, atunci cind infractorii din parlament refuza sa ridice imunitatea colegilor lor.
Se impune demiterea guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, CSM, Inspectia Judiciara, ICCJ, Curtile de Apel si de la Judecatorii.
Trebuie sa existe si CCR si CSM si Inspectia Judiciara, dar sa fie populate cu judecatori cinstiti, corecti, competenti, independenti, inteligenti, incoruptibili si nesantajabili, nu niste lichele corupte, aflate in slujba mafiei psd si alde.
Aaaa...Am inteles...Sunteti pe duca in sondaje si o demitere ar produce o revolta sau poate chiar o revolutie din care putini dintre voi ati mai scapa vreodata la borcanul cu miere?!
Presedintele a spus clar ca va da un raspuns in cateva zile... Ce imberba !
Cat priveste a doua propunere, chiar nu gaseste PSD nici o persoana fara dosar penal? Ori, poate ca existenta dosaruliui e un criteriul fundamental pentru a intra in gratiile stapanului. Daca el e penal, sa fie toti, sa putem spune ca penalul e o stare de normalitate.
Sesizarea la CCR e o gluma: "daca nu faci cum zic eu, te spun parintilor/invatatoarei". Indiferent de decizia CCR, care e previzibbila, de fapt, parlamentul va initia o lege potrivita pentru ca vrea si pentru ca poate majoritatea.
Si atunci de ce I-au schimbat pe unii dintre ministrii? Ca sa se contrazica singura? Cred ca se cearta de una singura in oglinda?