Guvernul a depus la Curtea Constituțională sesizarea pe tema remanierilor, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului. Ea a spus că singura situație incertă în pragul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene este creată de șeful statului, care refuză să semneze numirea Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi. "Nu ne-am dorit acest lucru, dar interesul României este mai presus de jocul politic sau de campanie electorală", a spus Dăncilă.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

UPDATE - Sesizarea Guvernului a fost înregistrată la CCR.

Anunțul sesizării CCR a fost făcut de Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Ea a lăudat prestația miniștrilor în pregătirea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene și a susținut că "singura situație incertă" la acest moment este creată de președintele Klaus Iohannis, prin blocajul numirii miniștrilor în două domenii importante - Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

"Am sesizat Curtea Constituțională pentru a soluționa acest blocaj creat de domnul președinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar interesul României este mai presus de ambiții, de jocul politic sau de o campanie electorală", a spus Dăncilă.

Ea a susținut că își dorește ca România să exercite cu succes președinția Consiliului UE, iar acest lucru poate fi făcut doar "conferind întreaga autoritate și legitimitate tuturor miniștrilor din cabinet".

"Cred ca jocul politic trebuie să fie cel...Nu jocul politic treb să fie cel care să dicteze în această perioadă", a afirmat Viorica Dăncilă.

Ea susținând că este important interesul Romaniei. "Nu ne putem permite să schimbăm miniștrii după ce au fost preluate toate dosarele, după ce au fost stabilite prioritățile pentru fiecare minister în parte", a adăugat premierul.

Premierul Viorica Dăncilă anunța încă de joi că Guvernul se vede obligat să sesizeze Curtea Constituțională în cazul refuzului președintelui Klaus Iohannis de a numi noii miniștri. Ea spunea că l-a sunat pe președinte și a vorbit despre remaniere, iar acesta i-a spus că "o să mai analizeze până săptămâna viitoare”. "Avem în față o perioadă foarte grea. Trebuie să asigurăm o președinție de succes și nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Președintele mi-a spus că o să mai analizeze până săptămâna viitoare", susținea Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis declara, miercuri, că nu a finalizat analiza privind remanierea propusă de Dăncilă, însă, judecând și propunerile și comportamentul PSD, a ajuns la o concluzie: "Acest PSD sub conducerea lui Dragnea nu e capabil să genereze un Guvern performant".

"Suntem la al treilea guvern care nu e cu nimic mai bun. Avem guvernare pesedistă foarte, foarte slabă. Înlocuim oameni slabi cu alți oameni slabi. Au intrat într-un fel de circ. Eu nu sunt de acord să se continue în acest circ. Prima concluzie e că aceste remanieri sunt făcute de ochii lumi. Așa nu se poate și nu voi fi de acord să se continue", spunea Iohannis.

Șeful statului mai afirma că "soluția e la PSD, să vină cu oameni performanți".

Președintele PSD Liviu Dragnea declara că decizia de a sesiza CCR în legătură cu amânarea numirii miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor de către Klaus Iohannis trebuie luată de premierul Viorica Dăncilă, cu susținerea coaliției.

PSD a decis, în ședința Comitetului Executiv Național al PSD din 20 noiembrie, remanierea lui Lucian Șova de la Ministerul Transporturilor și a lui Paul Stănescu de la conducerea Ministerului Dezvoltării, propunând-o pe Lia Olguța Vasilescu la Transporturi și pe Ilan laufer la Ministerul Dezvoltării. Șeful statului a refuzat însă numirea Olguței Vasilescu la Transporturi și a lui Ilan Laufer pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, astfel că PSD a venit cu o nouă propunere - Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi.

Șeful statului nu a semnat însă decretele de revocare din funcție a miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu, care au demisionat.