În lume există peste 4.000 de virgine consacrate, un fenomen mai puțin cunoscut în cadrul Bisericii Catolice. Femeile, spre deosebire de călugărițe, aleg să trăiască integrate în societate, dar depun jurământ de castitate și se căsătoresc cu Isus Cristos, în cadrul unei ceremonii oficiate de preoți. Cele mai multe trăiesc în Franța și Italia, dar și în România și Polonia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jessica Hayes și-a cumpărat rochie de mireasă, văl și inel, dar, când a ajuns în fața altarului, în fața preotului care oficia ceremonia religioasă, niciun mire nu era alături. Se căsătorea cu Isus Cristos.

Hayes, 41 de ani, profesoară, este ceea ce se cheamă virgină consacrată- vocație asumată de femeile din biserica catolică care vor să fie miresele Domnului, relatează BBC.

Chiar și în interiorul bisericii, fenomenul este puțin cunoscut, în parte pentru că această vocație a fost recunoscută oficial de biserică abia acum 50 de ani.

În timpul ritualului religios, candidata, îmbrăcată ca o mireasă, face un jurământ de castitate pe viață și promite să nu aibă relații sexuale sau romantice. Femeile poartă și verighetă, ca simbol al angajamentului față de Isus Cristos.

Potrivit unui studiu realizat în 2015, în lume există cel puțin 4.000 de astfel de femei, în 78 de țări, iar Vaticanul spune că numărul este în creștere, în cele mai diverse zone geografice.

Cele mai multe, 1.220 trăiesc în Franța și Italia, dar și în SUA, Mexic, România, Polonia, Spania, Germania și Argentina. Până în 2020 se estimează că numărul lor va ajunge la 5.000 de virgine consacrate.

Spre deosebire de călugărițe, care se pot alătura oricând unei mănăstiri și pot depune un jurământ de castitate ulterior, fără a fi obligate să fie fecioare, așa zisele mirese ale Domnului sunt virgine, își continuă cariera, fie ca profesori, asistente medicale, pompieri, și nu poartă niciun fel de uniformă.

În iulie, Vaticanul a decis să îmblânzească regulile, în sensul în care femeile care aleg această cale nu trebuie să fie virgine, ceea ce a stârnit însă unele dezamăgiri.