Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va organiza marți, 11 decembrie, noua tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, așa cum a cerut Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

ICCJ - sala Sectiilor UniteFoto: Agerpres

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va organiza marți, 11 decembrie, noua tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, așa cum a cerut Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia vine după ce Secția pentru Judecători a CSM a transmis, miercuri, recomandarea ca ÎCCJ să organizeze "de îndată" o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, cu mențiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de șase, trei în civil și trei în penal. Toate dosarele vor fi repartizate noilor completuri.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) recomandă înfiinţarea unui număr optim de șase completuri de 5 judecători, respectiv cel puţin trei completuri în materie penală şi trei completuri în alte materii decât cea penală. În momentul de față, la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt în total patru completuri de 5 judecători, două în civil și două în penal.

După ce Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie comunică Secției pentru judecători CSM numărul de completuri de 5 judecători, judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unei proceduri neutre, publice și transparente.