Cererea autorităților din Turcia de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaye care conduce în România ziarul Zaman va fi judecată de Curtea de Apel București în 14 decembrie. Jurnalistul turc a declarat, joi dimineață, că dacă va fi extrădat cu siguranță va fi arestat și "torturat".

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea de Apel București trebuia să judece joi solicitarea Ministerului de Externe din Turcia privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaye.

Instanța a amânat cauza pentru 14 decembrie, până atunci urmând să fie traduse din limba turcă mai multe documente necesare dosarului, a declarat pentru HotNews Necdet Celik, fost jurnalist la Zaman Romania.

Jurnalistul turc a declarat, joi dimineață, că dacă va fi extrădat cu siguranță va fi arestat și "torturat".

"Dacă vom fi trimiși în Turcia, cu siguranță vom fi arestați și probabil că vor exista acte de violență și tortură", a declarat pentru Digi 24 Kamil Demirkaye, la sosirea la Curtea de Apel București.

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercuri dimineață, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său. Jurnalistul a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curții de Apel București.

Ministrul Justiției afirma joi dimineață că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc Kamil Demirkaye.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului și că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.