Consiliul Superior al Magistraturii cere instanței supreme să organizeze o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 / Toate dosarele, inclusiv cel al lui Liviu Dragnea, vor fi repartizate aleatoriu / Noile reguli pentru refacerea completurilor

de M.H.     HotNews.ro
Miercuri, 5 decembrie 2018, 17:13 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: Agerpres
Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) recomandă ca Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) să organizeze "de îndată" o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, cu mențiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de șase - trei în civil, precum și trei în penal, în condițiile în care până acum erau două. Astfel, tragerea la sorţi pentru refacerea completurilor, din 9 noiembrie, este anulată, iar toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi, de competenţa completurilor de 5, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate. La unul din completurile de 5 se află și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Secția pentru Judecători a CSM a stabilit miercuri, cu majoritate de voturi şi cu o abţinere din partea președintei ICCJ, Cristina Tarcea, emiterea unei decizii pentru aplicarea deciziei luate în 7 noiembrie de Curtea Constituţională.

Noua procedură de constituire a completurilor de 5

Secţia pentru judecători recomandă înfiinţarea a cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală. Acum, la instanța supremă sunt două completuri în materie penală și două în materie civilă. Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să comunice Secţiei pentru judecători a CSM numărul de completuri de 5 judecători
în materie penală şi în alte materii decât cea penală, precum şi structura acestora din urmă completuri din punct de vedere al reprezentativității judecătorilor din secţiile instanţei supreme.

Judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedinte sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

CSM a stabilit, miercuri, și procedura pentru tragerea la sorți a membrilor completurilor. Astfel, aceasta se va face după convocarea tuturor judecătorilor în activitate din instanța supremă, iar lipsa unuia sau mai multor judecători convocaţi nu împiedică desfăşurarea procedurii. La şedinţa publică în care are loc tragerea la sorţi poate participa orice persoană interesată.
Decanul de vârstă al judecătorilor instanţei supreme participă în mod obligatoriu la tragerea la sorţi, iar în cazul în care nu poate participa este înlocuit de următorul judecător, în ordinea descrescătoare a vârstei. Tragerea la sorţi se înregistrează audio-video.

De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/secţiilor respective; decanul de vârstă al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va verifica prin citire, în prezenţa celorlalţi judecători, numele judecătorilor înscrişi pe bilete în vederea tragerii la sorţi şi va proceda la introducerea acestora în dispozitive (bile) identice, care să asigure secretul numelui; dispozitivele menţionate vor fi introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală, respectiv în alte materii decât cea penală; bilele cu numele preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi introduse în urna corespunzătoare secţiei din care provin; preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va extrage numărul de judecători necesar în vederea compunerii tuturor completurilor de 5 judecători.

După tragerea la sorţi a titularilor completurilor de 5 judecători, va fi întocmită lista de permanenţă pentru materia penală, respectiv pentru alte materii decât cea penală, ordinea permanenţei fiind stabilită prin tragerea la sorţi a tuturor celorlalţi judecători ai secţiei/secţiilor respective, care vor asigura, prin rotaţie, în ordinea intervenţiei situaţiilor de înlocuire, participarea în completuri în cazul înlocuirii titularului în condiţiile legii; aceste situaţii se notează într-o evidenţă specială.

CSM a mai stabilit că după tragerea la sorţi toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători.

Potrivit deciziei de miercuri a CSM, preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv pentru stabilirea termenului, iar toate dosarele care vor fi înregistrate pe rolul instanței supreme până la sfârşitul anului 2018, de competenţa completurilor de 5 judecători, vor fi repartizate completurilor nou înfiinţate.

"Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcţiona în anul 2019, Secţia pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens", a mai stabilit CSM.

În motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistrații precizau că obligaţia de a identifica soluţiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curții de Apel București privind anularea tragerii la sorţi a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără și cel al lui Liviu Dragnea, dar și cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanță pentru fapte de corupție.

La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în şedinţa de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiţă - dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari - şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2326 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Tragere... (Miercuri, 5 decembrie 2018, 17:33)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Dupa noua tragerea la sorti se va mai modifica putin legea, eventual prin OUG, pentru a se putea contesta noul complet. Mergem tot asa, tragem, tragem cat mai mult... de timp. Oricum, tot o tragere e. Ba, mai mult, sunt chiar doua: mai e si o tragere in piept a naivilor care mai cred ca nimeni nu e mai presus de justitie!
 • +5 (9 voturi)    
  Ba mai bine tragere prono (sau porno?) (Miercuri, 5 decembrie 2018, 18:14)

  ac [utilizator]

  Un sase din pasnoua cinstit, din ala masluit ca-n anii 90, 2000, 2010 si de-a pururea.
  Si daca nu-i iese lu Liviu Nicolae patru jaleti, trage pina iese. Sau pina-l urca cineva in avion pentru extradare, ca nu-l mai poate cobori cineva din tab la Tirgoviste, ca ne-am civilizat.
 • +13 (17 voturi)    
  Sectia de judecatoriori din CSM vinduta mafiei (Miercuri, 5 decembrie 2018, 18:14)

  Cozmin30 [utilizator]

  Sectia pentru Judecatori a CSM a dovedit, inca o data, ca s-a pus in slujba mafiei psd si alde.
  CSM trebuia sa constate ca CCR si-a depasit atributiunile, a comis un abuz in serviciu, a obstructionat justitia si i-a favorizat pe infractori.
  CCR a spus ca au fost ilegal constituite completurile de 5 judecatori, or CCR nu se ocupa de legalitate, ci doar de constitutionalitatea unor legi. De legalitatea aplicarii unei legi se ocupa justitia, iar ICCJ a procedat corect mentinind vechile completuri de 5 judecatori.
  CSM trebuia sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR pentru ca si-au depasit atributiunile in forma continuata, au comis un abuz in serviciu, au obstructionat justitia in forma continuata si i-au favorizat pe infractori in forma continuata.
  CSM trebuia sa ceara guvernului si parlamentului respectarea MCV si Raportului UE si abrogarea imediata a modificarilor aduse legilor justiei si codurilor penale.
  CSM trebuia sa ceara ICCJ, Curtilor de Apel si Judecatoriilor sa nu mai tergiverseze procesele marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara.
 • +10 (14 voturi)    
  de fapt aici se urmarea sa se ajunga (Miercuri, 5 decembrie 2018, 18:15)

  Gobelin [utilizator]

  Repartizarea tuturor dosarelor in recurs, aflate la completele de 5 judecatori, la alte complete nou infiintate, inseamna reluarea de la zero a acestor recursuri. In consecinta, cele mai vechi vor intra in prescriptie. Las la o parte faptul ca CCR a decis ca CSM trebuie sa faca ceea ce in lege, nedeclarata ca fiind neconstitutionala, cade in sarcina ICCJ. Penibil a ajuns justitia din tara asta, si cel mai mare "merit" pentru asta o au CCR si PSD-ALDE.
 • +10 (14 voturi)    
  citatul de pe poză este o glumă. (Miercuri, 5 decembrie 2018, 19:02)

  ouyang [utilizator]

  porcarul schimbă judecătorii ca pe șosete, dar da, toți suntem egali. țară de kkt
 • +1 (3 voturi)    
  și (Joi, 6 decembrie 2018, 7:53)

  nahir [utilizator]

  dacă nu o să-i placă hamsterului flaușat, se mai trage încă o dată?
  Și-ncă o dată, și-ncă o dată, și-ncă o dată, ...
 • -2 (4 voturi)    
  Asta trebuia sa faca CSM-ul de mult, a trebuit (Joi, 6 decembrie 2018, 10:09)

  xrogo [utilizator]

  sa vina CCR-ul sa-i dea un impuls ca sa-si faca datoria?
 • -2 (2 voturi)    
  Decizia CSM completuri de 5 judecatori (Joi, 6 decembrie 2018, 12:01)

  truiad [utilizator]

  Treaba amestecata de tip romanesc.
  Decizia CCR avea iz politic.
  ICCJ a actionat in graba, amatoresc, fara sa astepte motivarea CCR.
  CSM nu avea ce sa faca decat sa aplice hotarareaa CCR - a gasit metoda cea mai corecta, repartizarea aleatorie informatizata.
 • 0 (0 voturi)    
  De câte ori se va face tragerea la sorți? (Joi, 6 decembrie 2018, 14:53)

  NicioLae2 [utilizator]

  Conform noii "legi", tragerile la sorți se fac la începutul fiecărui an.
  Dacă se trag la sorți completurile "de îndată", ele vor fi valabile doar trei săptămâni, până în ianuarie?
  • 0 (0 voturi)    
   Nici măcar 3 săptămâni (Joi, 6 decembrie 2018, 16:13)

   Mart [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

   Pentru că de prin 21 decembrie se intră în vacanţa judecătorească, până în 7 ianuarie !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by