Curtea Constituțională a decis că sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale” din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului este neconstituțională.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Decizia a fost luată în unanimitate.

Pe de altă parte, CCR a respins, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de PNL și USR și a constatat că celelalte dispoziții din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor „sunt constituționale în raport cu criticile formulate”.

Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat în 22 octombrie un amendament cu dedicație pentru UDMR la directiva europeană privind combaterea spălării banilor.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse şi "asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial", sintagmă în care se încadra și UDMR.

La intervenția PSD, dezbaterile din plen pe tema proiectului de lege au fost suspendate și acesta a fost retrimis la Comisia Juridică. Deputații juriști au amendat textul astfel "în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale". Acum, această sintagmă a fost declarată neconstituțională de CCR.

„Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, se arată într-un comunicat al CCR.

PNL şi USR au sesizat în 31 octombrie Curtea Constituţională în legătură cu legea privind combaterea spălării banilor, după cum au anunțat atunci deputaţii Raluca Turcan şi Stelian Ion. Ei spun că liderul PSD, Liviu Dragnea, a luat o directivă europeană şi "s-a gândit să o folosească în reglarea de conturi, de data aceasta cu organizaţiile nonguvernamentale".

"PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele de neconstituţionalitate pe legea de transpunere a directivei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor. În stilul caracteristic, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Liviu Dragnea a luat o directivă europeană şi s-a gândit să o folosească în reglarea de conturi, de data aceasta cu organizaţiile nonguvernamentale. Cu alte cuvinte, o directivă care a fost publicată la nivel european în 2015, pe care ar fi putut să o preia pe rând mai multe guverne şi majorităţi parlamentare să o transpună în Parlament, a fost acum îmbrăţişată de majoritatea PSDragnea în Camera Deputaţilor pentru a interzice, a bloca funcţionarea organizaţiilor care desfăşoară activităţi în interes public, în interes social şi a dezarma, de asemenea, persoanele vulnerabile social să apeleze la organizaţii nonguvernamentale", a afirmat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, citat de Agerpres.