Elevii unui colegiu din Focșani tremură de frig în clase, deși instalația termică a clădirii funcționează la capacitate maximă. De vină sunt geamurile de lemn care nu se mai închid și astfel se pierde căldura produsă de centrala termică. Conducerea școlii spune că factura pentru încălzire este uriașă și așteaptă bani de la Primărie pentru a schimba geamurile, în timp ce reprezentanții municipalității anunță că au alocat încă de la începutul anului fonduri pentru reabilitarea clădirii.

CaloriferFoto: AGERPRES

Toți cei 900 de elevi ai Colegiului Național ”Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Focşani stau la ore cu căciuli, fulare și mănuși. În ultimele zile, ei au postat mai multe mesaje pe Facebook prin care ironizează conducerea școlii și administrația locală pentru situația în care au ajuns, scrie Mediafax.

„Mulţumim Colegiului Naţional Al. I. Cuza şi administraţiei acestuia pentru una din cele mai mari realizări din istoria omenirii aceasta fiind descoperirea kelvin-ului negativ pe care îl trăim în fiecare dimineaţă când venim la liceu pe pielea noastră. Sincere mulţumiri şi ţineţi-o tot aşa!", au scris elevii pe rețeaua de socializare.

Deoarece căldura se risipește, în interiorul clădirii nu sunt mai mult de 15 grade Celsius. Clădirea, care este monument de patrimoniu, a fost renovată în anul 2000, atunci când a fost schimbată şi tâmplăria ferestrelelor. La puțin timp după finalizarea lucrării au apărut problemele, iar geamurile de lemn s-au curbat și nu au mai putut fi închise.

Conducerea școlii a încercat să găsească soluții și a pus bandă izolatoare peste crăpături. De asemenea, în clase au fost aduse calorifere electrice, dar temperaturile nu au crescut foarte mult, în interior fiind în jur de 15 grade Celsius. Ca urmare, reprezentanții școlii așteaptă ajutor de la Primăria Focșani.

„La noi în liceu s-a făcut o reparaţie capitală acum aproape 20 de ani. În anii 1999, 2000, s-a schimbat tâmplăria, s-a schimbat acoperişul, s-a consolidat clădirea. Materialele folosite atunci au fost de o rezistenţă foarte mică în timp. Din 2017 când am venit eu ca director, chiar în ianuarie a fost o iarnă grea şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să fac fotografii cu geamul de pe hol unde intrase zăpada în şcoală. Am mers cu ele la Primărie, am discutat cu domnul primar, cu domnul viceprimar. Prin Consiliul Local ne-au alocat o sumă prin care să putem face un proiect pentru schimbarea tâmplăriei. Prin urmare, noi acum suntem în stadiul de proiectare, anul acesta terminăm proiectul pentru schimbarea tâmplăriei şi reparaţiile la acoperişul corpului A. Noi avem bani doar pentru proiectare, umează apoi în baza elementelor stabilite în acel proiect să se stabilească şi suma pentru construcţie. Până se vor schimba geamurile va trebui să găsim o soluţie de avarie, să punem bandă izolatoare pentru a putea proteja... acum trebuie să mai cerem nişte bani de la Primărie pentru această investiţie. Nu ştiu dacă ne vor da această sumă pentru că noi suntem acum în derularea unui alt proiect. Deci va trebui să găsim o altă soluţie, să găsim nişte sponsori sau o altă formă prin care să putem achiziţiona acele benzi izolatoare pentru a pune în unele clase unde este foarte frig”, a spus directorul Colegiului Naţional Al.I.Cuza, Daniela Sîrghie.

Reprezentanţii Primăriei Focșani spun că școala a primit încă de la începutul anului fonduri pentru refacerea tâmplăriei interioare şi exterioare. Este vorba despre suma de 83.000 de lei pe care şcoala putea să o investească în schimbarea geamurilor, spun cei de la Primărie.

„Unitatea şcolară în cauză a primit la începutul anului o sumă pe care să o folosească pentru proiectul reamenajării clădirii, undeva în jurul valorii de 83.000 de lei. Ei dispun de această sumă după cum consideră dumnealor. Depinde exact de dumnealor cât de repede reuşesc să aducă aceste documentaţie de proiectare şi să deruleze următoarele etape ale achiziţiei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani, Mădălina Șerbănuț.

Problema este cu atât mai gravă cu cât aproximativ două treimi din bugetul instituției este folosit pentru acoperirea costurilor cu încălzirea.