”Concluziile ședinței ECOFIN de ieri (marți), la care a fost prezent și Teodorovici, sunt clare și dure: Guvernul nu a ținut cont nici a treia oară de recomandările Consiliului”, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureșan.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Guvernul Dăncilă, însă, nu poate să se încadreze în ținta de deficit fără măsuri drastice pentru că a cheltuit banii din buget”, acuză Mureșan.

Europarlamentarul PNL amintește că Teodorovici a trimis în octombrie o scrisoare în care se vorbea despre înghețarea salariilor și angajărilor la stat în 2019, însă adaugă că ”epistola lui Teodorovici nu a convins, însă, pe nimeni”.

”Coaliția PSD - ALDE ne îndreaptă spre criză și are acum două variante, ambele proaste pentru români: 1. Reduce cheltuielile, deci banii de salarii și pensii sunt în pericol; 2. Încalcă din nou recomandările Consiliului și crește deficitul, în loc să-l reducă. În această situație Consiliul va fi nevoit într-un final să adopte măsurile punitive prevăzute în procedura de deficit excesiv”, spune liberalul.

Pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar din 2019, Guvernul de la București intenționează să ia mai multe măsuri de limitare a cheltuielilor bugetare și de creștere a veniturilor guvernamentale, potrivit unei scrisori trimise în octombrie de MFP către Comisia Europeană.

Documentul a fost publicat pe site-ul CE.

MFP a trimis către CE aceste măsuri, ca urmare a unei solicitări făcute de Comisie la data de 23 mai 2018. Atunci, Comisia a avertizat România și Ungaria că se află în stadiul unei devieri semnificative de la obiectivul de deficit bugetar pe termen lung (MTO) și le-a solicitat să trimită propuneri de a reveni la parcurs. Aceste solicitări specifice le-au fost trimise la data de 18 iunie 2018.

Pe scurt, ținta anuală de deficit bugetar la care s-a angajat România este de cel mult 3%, care este permisă mai ales în anii de criză financiară. România a fost la limita acestei ținte în ultimii doi ani - la aproape 3% în 2016 și la 2,96% anul trecut.