​Seara de 5 decembrie este prilej de emoție pentru copii - îşi curăţă ghetele şi îl așteaptă pe Moş Nicolae. Conform tradiţiei, moşul le aduce dulciuri copiilor cuminți, iar cei neascultători primesc o nuieluşă.

Mos NicolaeFoto: USER UPLOADED

Legenda lui Moș Nicolae

Joi, 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți, cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor. În seara din ajun, copiii îşi lustruiesc ghetele, aşteptându-l cu nerăbdare pe Moş Nicolae, care vine să le aducă daruri.

Legenda lui Moș Nicolae spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace. Neavând zestre, ele nu se puteau căsători şi urma să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Legenda spune că Sfântul Nicolae le-a aruncat fetelor pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani, care a căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. Legenda mai spune că Moș Nicolae nu se arată niciodată, dar nu uită să îi răsplătească pe copiii cuminți.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae vine pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, și îi ajută pe toţi cei nevoiaşi.

În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Câți bani dau românii pe cadourile de Moș Nicolae

Nouă din zece români intenționează să cumpere și în acest an cadouri de Moș Nicolae, iar suma medie alocată este de 345 de lei. Și în acest an, cadourile preferate rămân dulciurile, potrivit unui studiu de piață.

Conform datelor unui studiu de piață realizat de către Mednet Marketing Research Center, 87,3% dintre persoanele din mediul urban intenționează să cumpere cadouri de Moș Nicolae, procent constant în ultimii patru ani.

De asemenea, și în acest an cadourile preferate rămân dulciurile (70,4%), urmate de jucării (48,2%) și de articole de îmbrăcăminte/încălțăminte, dar și de cosmetice sau cărți (23%). Pe lângă acestea, au mai fost menționate bijuterii și accesorii (22,3%), articole de design (19,1%), accesorii pentru smartphone/tabletă (14,6%) sau chiar electronice și electrocasnice (18,9%). Cei care nu au găsit cadoul potrivit vor oferi bani (2,0%).

Suma medie pe care respondenții o vor aloca pentru cadourile de Moș Nicolae este de 345,26 lei, la fel ca anul trecut.