O epistolă a lui Einstein cunoscută drept ”Scrisoarea despre Dumnezeu” a fost adjudecată marți pentru aproape 3 milioane de dolari, scrie Guardian. Casa de licitații Christie’s din New York a anunțat că scrisoarea a fost cumpărată pentru 2,89 milioane de dolari, aproape dublu față de suma estimată inițial.

Epistola lui Einstein catre GutkindFoto: christies.com

Scrisoarea de o pagină și jumătate, scrisă în 1954, în germană, și adresată filosofului Eric Gutkind, conține reflecții despre Dumnezeu, Biblie și iudaism.

În misivă, Einstein refuză orice credință religioasă, notează AFP.

"Cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine nimic altceva decât produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia o culegere de legende venerabile dar, în ciuda a toate, destul de primitive", scria Einstein, de la universitatea Princeton, în New Jersey, cu un înainte de moartea sa, în aprilie 1955.

"Nicio interpretare, oricât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)", adaugă el, în această scrisoare de o pagină și jumătate adresată filosofului german.

Ultima vânzare a acestei scrisori datează din 2008, când a fost adjudecată de un colecționar privat pentru 404.000 dolari, a precizat Christie's. "Este una dintre cele mai categorice declarații în dezbaterea știință contra religie", crede Peter Klarnet, specialist în cărți și manuscrise la Christie's.

În această scrisoare, autorul teoriei relativității, decedat la 76 de ani, nu scutește nici iudaismul.

"Pentru mine religia iudaică este, ca orice altă religie, încarnarea unei superstiții primitive", scria el. "Iar poporul evreu, din care cu mândrie fac parte și în a cărui mentalitate mă simt profund ancorat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de a altor popoare".

"Având în vedere experiența mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt protejați de cele mai grave excese prin lipsa lor de putere. Nu percep nimic 'ales' la ei".