​Secția pentru Judecători a CSM va dezbate, miercuri, situația completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, după decizia CCR, președintele Consiliului, Simona Marcu, precizând, pentru Mediafax, că magistrații vor crea condițiile astfel încât completurile de 5 să redevină funcționale.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se află punctul 24779/2018, referitor la "efectele deciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curţii Constituţionale a României".

"Mâine (miercuri -n.r.) la 12.00, vom avea Secție pentru judecători și vom da o hotărâre de principiu care să deblocheze activitatea completurilor de 5 judecători. Secția pentru judecători are, potrivit legii organice, atribuții referitoare la organizarea și funcționarea instanțelor. Punctual, în problema acestor completuri, vom respecta decizia CCR și vom crea condițiile, în limita competențelor noastre, ca acestea să redevină funcționale cât mai urgent", a declarat Marcu.

În motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistrații au precizat că obligaţia de a identifica soluţiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curții de Apel București privind anularea tragerii la sorţi a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără și cel al lui Liviu Dragnea, dar și cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanță pentru fapte de corupție.

La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în şedinţa de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiţă - dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari - şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.