Angajații de la metrou renunță la greva generală pe care o anunță încă de luna trecută, după ce sindicatele au obținut o majorare salarială de 20% pentru angajați, plus două prime în valoare de 2.000 de lei pe an, a anunțat liderul Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi. El a precizat că majorarea va intra în vigoare de miercuri, iar salariul mediu net în Metrorex va ajunge, astfel, la aproximativ 4.000 de lei.

Metroul din BucurestiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Rădoi a anunțat că în urma negocierilor de marți cu conducerea Metrorex sindicatele au obținut o majorare salarială de 20%, care va intra în vigoare de miercuri.

De asemenea, angajații Metrorex vor primi o primă de Crăciun de 1.000 de lei, dar și o "primă de metrou" tot în valoare de 1.000 de lei. El a precizat că prima de Crăciun și "prima de metrou" se acordă o dată pe an.

Liderul sindical a spus, la Digi 24, că, în aceste condiții, angajații renunță la greva anunțată încă de luna trecută: "Din fericire pentru bucureșteni și pentru toți cei care folosesc metroul, am putut evita ac conflict (...) Într-un suntem satisfăcuți de ceea ce am obținut".

Sindicatul de la metrou a declanșat o grevă de avertisment în 15 noiembrie, care a fost declarată nelegală de Tribunalul București. La fel și greva generală care era programată inițial pentru 21 noiembrie. Sindicaliştii anunțau că angajații de la metrou ar putea declanşa greva generală în jurul datei de 10 decembrie, dacă "nu vor găsi înţelegere" la noul ministru al Transporturilor şi nu se va semna contractul colectiv de muncă.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor au fost creşterea salariilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi prelungirea contractului privind spaţiile comerciale din staţiile de metrou. Dacă la început sindicaliştii au cerut majorări de salarii de 42%, apoi au coborât la 35%, iar în final la 20%.

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, spunea că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese.

Potrivit lui Șova, salariile angajaților Metrorex au crescut anual, în ultimii patru ani, ultima majorare fiind de 21%, în 2017. El afirma că salariile sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici şi de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea.