Marea Britanie are dreptul de a opri procesul de retragere din Uniunea Europeană în mod unilateral, a declarat marți avocatul general de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avocatul general Campos Sanchez-Bordona a propus Curții de Justiție să permită, în ceea ce privește Articolul 50, revocarea în mod unilateral a notificării privind intenția de retragere din UE", a informat Curtea de Justiție a UE.

Încă nu se știe data la care curtea europeană de justiție se va pronunța în acest dosar care a fost deschis ca urmare a inițiativei unor politicieni scoțieni care se opun Brexit-ului. Aceștia speră că, dacă judecătorii se pronunță în favoarea lor, ar putea avea loc un al doilea referendum, dându-le astfel alegătorilor șansa de a vota pentru rămânerea în UE.

Dacă Marea Britanie poate decide unilateral, fără consensul celorlalte state membre UE, o astfel de abordare ar însemna că viitorul este din nou în mâna votanților, spune Jo Maugham, unul dintre avocații implicați în proces.

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit a fost deja aprobat de Consiliul European și va fi supus votului în Parlamentul de la Londra pe 11 decembrie.