Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a cerut "o clarificare a situaţiei" după ce avioanele F16 din dotarea Forţelor Aeriene Române nu au putut să se ridice de la sol pentru a participa la manifestările organizate la Bucureşti de Ziua Naţională a României, potrivit Agerpres.

Gabriel Les, ministrul AparariiFoto: Captura YouTube

El a declarat, luni seară, într-o emisiune la B1 TV, că aparatele de zbor nu au decolat din cauza poleiului de pe pistă, precizând că, în cazul unei decolări pe gheaţă, riscurile ar fi fost ridicate pentru avioanele de luptă.

"Trebuie să decidem dacă a fost o greşeală sau o neştiinţă a cuiva sau ce anume s-a întâmplat, în condiţiile în care pista a fost acoperită cu gheaţă în dimineaţa respectivă. Aş vrea să vă spun foarte serios că nu putem să riscăm niciodată ca un aparat de zbor F16 să îl ridicăm de la sol în condiţii nepotrivite pentru o manifestare, fie ea şi o astfel de paradă, pentru că după două ore, trei ore s-au ridicat ca să participe la parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Riscurile la care erau supuse acele aparate încercând să zboare de pe acea pistă îngheţată erau mari. (....) Nu am cerut neapărat un audit. Am cerut o clarificare a situaţiei care a fost acolo", a afirmat Leş.

Pe de altă parte, ministrul Apărării a subliniat că piloţii de pe F16 "fac încă zboruri de antrenament".

"În acest moment, noi încă învăţăm să lucrăm cu acele aparate, piloţii fac încă zboruri de antrenament şi de pregătire pe acele aparate. Un astfel de aparat nu se învaţă să îl conduci, să îl pilotezi de pe azi pe mâine", a adăugat acesta.

Oficialul Ministerului Apărării Naţionale a dat asigurări că, în condiţii de criză, toate cele 12 aparate F16 sunt pregătite să se ridice de la sol.

Totodată, Leş a spus că pe viitor F16 urmează să înlocuiască avioanele MIG 21 Lancer din dotarea Armatei Române, care trebuie scoase din uz, menţionând că numărul aparatelor F16 ar trebui să ajungă la minimum 36.