„Alegerile europarlamentare de anul următor sunt probabil cele mai importante din istoria UE”, au declarat reprezentanți ai Parlamentului European într-o discuție cu jurnalişti români la Bruxelles. Principalele îngrijorări ale legislativului european pentru alegerile care vin se leagă de o prezență scăzută, mai ales în rândul tinerilor, dar și de percepția negativă despre UE, sentiment amplificat mai ales după Brexit. În acest sens, Parlamentul European a lansat o aplicație interactivă unde a reunit, în toate limbile, marile proiecte realizate cu fonduri UE în toate regiunile, dar și deciziile strategice care au influențat viața de zi cu zi a cetățeanului european, precum eliminarea taxelor de roaming sau măsurile de sporire a protecției mediului.

Ce face UE pentru mineFoto: Hotnews

„Următoarele alegeri europarlamentare din 2019 sunt probabil cele mai importante din istoria Uniunii Europene, sunt o întâlnire cu istoria. Nu doar de aici, din Parlamentul European, se vede așa, ci și liderii naționali sunt de aceeași părere, deși unii până nu demult lăsau impresia că ignoră acest tip de alegeri”, a declarat Raffaella De Marte, şefa Departamentului Media al Parlamentului European, într-o discuție la Bruxelles cu mai mulți jurnaliști români.

În legătură cu alegerile Europarlamentare care vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019, reprezentanții PE susțin că există două mari tendințe care ridică semne de ingrijorare: prezența scăzută și sentimentele negative față de UE.

La ultimele alegeri europarlamentare din România prezența a fost de doar 32,44%, iar în rândul tinerilor a fost de aproape 20%.

"Nu e o problemă doar în România, ci e o problemă comună în toată ţările din UE”, susțin reprezentanții PE.

„Sunt foarte mulţi tineri care cred și susțin că UE e un lucru bun, dar tocmai tinerii merg în număr foarte mic la vot. Trebuie să încercăm să le explică că modelul european depinde și de ei, și de votul lor, indiferent ce preferințe politice au. Democrația europeană și legitimitatea UE e întărită cu o prezență mare la vot”, a explicat Raffaella De Marte.

O altă problemă pe care o văd reprezentanții Parlamentului European este percepția negativă în rândul unora dintre cetățenii euopeni, sentimente negative care au fost amplificate după Brexit.

„Există o problemă de neîncredere și de necunoaștere a ceea ce face UE și ce reprezintă ea. Sunt multe lucruri bune pe care UE le face și le-a făcut, dar mulți le iau de bune [n.r. „taken for granted”] și poate ar trebui să revenim asupra lor mereu și să le aducem în atenție”, a mai spus reporezentanta PE în discuția cu jurnaliștii români.

Astfel, pentru a prezenta mai bine activitatea UE și impactul pe care îl are în viața fiecărui cetățean european, Parlamentul European a lansat recent, în parteneriat cu Comisia Europeană, un portal interactiv în mai multe limbi care răspunde la întrebarea "Ce face Europa pentru mine?": What-Europe-Does-For-Me.eu

Portalul interactiv răspunde la întrebarea din titlul pe trei mari direcții: „În regiunea mea” - marile proiecte finanțate de UE în fiecare țară/regiune; „În viața mea” - măsurile adoptate de UE pentru domeniile care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni; „În prim Plan” - deciziile strategice ale UE pe domenii cheie precum protecția mediului, sănătatea, politica economică, energie, cultură etc.

Notă: Pentru secțiunea „În Regiunea Mea” puteți selecta o hartă pe care să navigați mai ușor și să găsiți mai rapid proiectele din regiunea dvs selectând simbolul de marcaj (din colțul stânga-sus).