Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a revenit cu un mesaj postat pe Facebook, în care a scris că sunt persoane care afirmă orice „în numele libertății de exprimare” și că instituția pe care o conduce a fost reprezentată de un secretar de stat la toate dezbaterile parlamentare.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Unii cred ca in numele libertatii de exprimare pot afirma orice. Din partea MJ exista un secretar de stat care participa la toate dezbaterle parlamentare, dezbateri care au loc in procesul de legiferare”, a scris Toader pe Facebook, potrivit Mediafax.

Ulterior, a revenit cu precizarea: „Mesajul precedent avea un destinatar determinat - autorul/ autoarea afirmatiei potrivit careia "MJ nu participa la dezbaterile parlamentare"!”.

Precizările vin la scurt timp după ceToader a scris, tot pe Facebook, că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat „ sub guvernarea anterioară” și că propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru. Toader a precizat că Parlamentul a fost cel care a dublat numărul zilelor compensate pentru deținuți, de la 3 la 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate în spații necorespunzătoare. „Studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii”, a mai spus el.

A reacționat la afirmațiile sale fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, care a declarat că Tudorel Toader era deja ministru când proiectul privind recursul compensatoriu a fost discutat în Parlament, iar acesta avea obligaţia să se opună modificărilor "care au condus azi la consecinţe grave pentru siguranţa cetăţeanului".

Prună a mai spus, într-o postare pe Facebook, că "Toader putea să retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar e laş şi fără curajul asumării responsabilităţii". "O lecţie gratis de la o tehnocrată modestă pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte de adoptarea de către guvern, nu în procedura legislativă. O spune legea, nu eu, tehnocrata. Nu spun care lege, să o caute profesorul", i-a mai transmis Prună lui Toader.

UPDATE:Tudorel Toader revine cu noi mesaje pe subiect, duminică seara:

„Dupa ce i se arata neadevarul afirmatie, in sensul ca MJ are un secretar de stat care participa la dezbaterile parlamentare, Pruna revine cu alt " adevar" - da, dar mj putea sa retraga proiectul de lege”, a scris el.

„Imi asum tot ceea ce fac eu in calitate de Ministru al Justitiei. Nu imi asum ceea ce au facut sau fac altii in domeniul justitiei !

PS: Voi reveni cu exemple”, a susținut Toader într-o nouă postare.