Peste 15.000 de persoane au participat, sâmbătă, la parada militară organizată la Timișoara cu ocazia zilei de 1 Decembrie, scrie Mediafax. A avut loc și o paradă a unor tramvaie de epocă, printre care și unul tras de cai. Mesajul premierului Dăncilă a fost huiduit de mai mulți timișoreni.

Parada militara la TimisoaraFoto: Facebook/ Valentin Atitoaiei

Deși temperaturile au fost extrem de scăzute, peste 15.000 de persoane de toate vârstele au mers pe B-dul Take Ionescu din Timișoara pentru a urmări parada militară. Oamenii au ținut în mâini steaguri tricolore și au cântat imnul național, înainte de începerea ceremoniei, pe muzica fanfarei militare.

Înainte de paradă, a avut loc o slujbă religioasă, iar apoi au luat cuvântul reprezentanți ai autorităților locale și județene. Prefectul județului Timiș, Eva Andreas, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia zilei de 1 Decembrie, iar mai mulți timișoreni prezenți la eveniment au început să huiduie. Același lucru s-a întâmplat și în momentul în care a fost citit mesajul ministrului de Interne, Carmen Dan.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a luat cuvântul pentru a preciza că „trăim clipe speciale, aniversăm 100 de ani de la momentul de grație al istoriei, Marea noastră Unire, înfăptuită la 1 Decembrie 1918. Din păcate, Banatul a putut fi administrat în cadrul României Mari abia începând cu 3 august 1919. Deci, noi vom avea de sărbătorit și un Centenar al nostru la anul”.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a afirmat că „Marea Unire a fost și rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei românești. Lansez astăzi, la ceas aniversar, un apel general la solidaritate, reconciliere și colaborare. Atât în sfera politică, dar și între cetățeni, Centenarul înseamnă unire, și nu dezbinare, haideți să fim din nou uniți în interesul României. Aceasta este cred eu cel mai potrivit mod prin care să cinstim istoria, țara, trecutul și viitorul. Sunt mândru că sunt român și îmi doresc pentru țara mea unitate și prosperitate”.

Apoi a urmat parada militară, pe muzică de fanfară. Astfel, pe B-dul Take Ionescu din Timișoara a avut loc defilarea detașamentelor și a tehnicii Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Penitenciarului Timișoara și a Direcției Poliției Locale a Municipiului Timișoara. Spre bucuria celor prezenți, pe lângă TAB-uri, echipaje ale poliției, câini sau mașini de intervenție ale pompierilor, timișorenii prezenți la paradă au putut urmări și două elicoptere, care au survolat locul în care a avut loc evenimentul.

De asemenea, pentru a marca Centenarul Marii Uniri de la 1918, Societatea de Transport Public Timișoara a organizat o paradă a tramvaielor de epocă, aflate în patrimoniul instituției. În centrul atenției s-au aflat un tramvai tras de cai, un tramvai istoric și unul turistic.