Steaguri uriașe, de 100 de metri pătrați, cu stema Centenarului, cocarde tricolore și eșarfe, steaguri de catarg și costume tradiționale au fost comandate la o fabrică de steaguri din Sibiu. În Timiş, o altă fabrică lucrează de aproape 2 luni, de dimineața până seara, pentru a putea onora comenzile, notează Mediafax.

Steagul RomanieiFoto: pixabay.com

Steaguri uriașe, de 100 de metri pătrați, cu stema Centenarului imprimată, cocarde tricolore și eșarfe, steaguri de catarg și costume tradiționale au fost comandate la cea mai mare fabrică de profil din țară, din Mârșa, județul Sibiu, unde, în unele cazuri, comenzile sunt mai mari cu 1.000 la sută.

Alexandru Bălan, managerul fabricii de steaguri de la Mârșa, județul Sibiu, spune că în preajma Centenarului Marii Uniri, comenzile au curs continuu și oamenii au reușit cu greu să le facă față.

„E un moment mai special. Toată lumea muncește pentru că au fost foarte-foarte multe comenzi. S-au inspirat unii de alții și toți au vrut din toate. Foarte-foarte greu a fost, dar noi încercăm tot timpul să facem față. Au crescut comenzile foarte mult, poate cu sută la sută. Au fost și comenzi mai speciale, anumite tipuri de articole care în alți ani nu erau atât de solicitate, dar acum sunt. Vorbesc aici de cocardă tricoloră. Am avut multe comenzi aici poate creșterea a fost de 1.000 la sută”, a spus Bălan.

Alte comenzi au fost „atipice”: steaguri de dimensiuni uriașe, cu care au fost acoperite clădiri istorice.

„Am avut comenzi pentru steaguri atipice, steaguri care învelesc clădiri mari de 30 de metri, de 50 de metri pe 20 de metri. Adică o sută de metri pătrați. Au fost și mai mari decât atâta. Am avut comenzi de steaguri care învelesc clopotnițe sau steaguri de mari dimensiuni puse în jurul clopotniței, care o înconjoară practic”, a mai spus Bălan.

În toată agitația comenzilor, Alexandru Bălan spune că a avut și o bucurie: i-a simțit pe români, parcă „mult mai români” în această perioadă. Chiar și cei care muncesc la fabrică au lucrat cu drag pentru Centenar.

„Oamenii de la fabrică lucrează cu drag și au înțeles că este un moment special toată lumea. I-am simțit în perioada aceasta pe români mai români și m-a bucurat. E o chestiune și cu bucurie și cu întristare pentru că românul ar trebui să fie român tot timpul”, este de părere Bălan.

Cei care au lucrat la costumele populare au avut mult de lucru și cu costumele tradiționale. La fabrica de la Mârșa se lucrează costume populare. Practic costumele vechi de sute de ani sunt reproiectate, recroite, rețesute, astfel că între ia tradioțională a bunicii și cea croită la Mârșa nu vor fi diferențe. Iar oamenii cer, în această perioadă, ii tradiționale, pe care le poartă cu drag mai ales de Centenar.

„M-a surprins plăcut să văd faptul că foarte foarte multe persoane vor să poarte costum tradițional, fie că merg sau nu la Alba Iulia. Tot mai mulți oameni vor să îmbrace o ie tradițională, nu o ie de stradă, ci ie tradițională. Noi facem costume populare în forma lor autentică sau cât mai aproape de autentic”, a mai spus Bălan.

Pentru toată activitatea care are loc la fabrica de la Mârșa lucrează 140 de angajați. Tot aici se fac, de 18 ani, steaguri ale tuturor țărilor, echipamente sportive pentru loturi naționale, dar și steagul Uniunii Europene

Înainte de data de 1 Decembie, singura fabrică de steaguri din vestul țării, aflată lângă Timișoara, a primit mii de comenzi, astfel că de abia a făcut față numărului mult prea mare de cereri primite. De aproape două luni, cei doi soți care dețin micul atelier, împreună cu croitoreasa pe care o au angajată, lucrează de dimineața până seara, pentru a putea onora comenzile. În acest an, fabrica de steaguri a primit cele mai multe solicitări din ultimii 14 ani, de la înființare.

“De peste o lună și jumătate au început să vină comenzile de steaguri, au început să dea iama în noi. Muncim de dimineața până seara, de luni până duminică, de la ora 4.00, 5.00 și până seara la ora 22.00, 23.00. Avem și o croitoreasă angajată, facem față comenzilor, le onorăm pe toate, dar cu greu. În ultima perioadă am primit mii de comenzi de steaguri, sunt foarte multe, în special de la primării, și nu numai. Nu știm numărul exact pentru că am făcut steagurile, le-am pus la vânzare și le-am dat”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marius Bocșa, proprietarul fabricii de steaguri.

Marius Bocșa a afirmat că steagurile realizate la fabrica aflată lângă Timișoara, în localitatea timișeană Șag, au ajuns în orașe din întreaga țară, înainte de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, dar și în străinătate, fiind comandate și de români plecați la muncă peste hotare.

“Am realizat steaguri de toate dimensiunile. Cel mai mare are aproximativ 20 de metri și a ajuns la Cluj-Napoca, pe bază de comandă. Am trimis steaguri în mai toate orașele din România: Constanța, Iași, Bacău, Cluj, Zalău, Hunedoara, plus în mai tot județul Timiș. Au fost și români care muncesc în străinătate care au cumpărat steaguri”, a precizat Marius Bocșa.

Marius și soția sa, Olimpia Bocșa, dețin fabrica de steaguri în localitatea Șag din anul 2004, care reprezintă, de fapt, un atelier amenajat în locuința lor. Fabrica a fost pusă pe picioare după ce bărbatul a renunțat la meseria de reprezentant comercial, iar soția la cea de învățătoare pentru a porni pe un nou drum. Ideea de a realiza fabrica de steaguri și drapele i-a venit lui Marius Bocșa, care a constatat că diverse instituții doreau să le cumpere, dar nu aveau de unde.