​Scrisoare către România mea. ​Pr. Constantin Necula: Dragă Românie, nu știu ce să-ți spun să te fac să ne mai ții în hotarele Tale. Suntem bolnavi încă de libertate. De libertatea noastră

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 30 noiembrie 2018, 11:56 Actualitate | Esenţial


Constantin Necula
Foto: Facebook
La Centenar, personalități ale societății românești au acceptat provocarea HotNews de a scrie o scrisoare către România așa cum o văd și o simt la 100 de ani de la Marea Unire. HotNews va publica integral textele începând de astăzi.

Constantin Necula, preot, profesor, consilier misionar-pastoral al Mitropoliei Ardealului:


​„Dragă Românie,

La vremea de pripas spiritual prin care trecem își scriu să îți spun... La Multicentenar! Te-am uitat ades, țară dragă, ca om și ca popor, căci am învățat, sub presiunea ideologiilor în care ne-am petrecut viețile- și tu și noi- că ne ierți și când uităm de Tine. Ești acolo, în toate ale noastre, dar nu mereu te slujim cu adevărat. Vei afla acum, când împlinești 100 de ani din eternitate, că nu prea mai semănăm cu cei care au fost gata să moară pentru Tine atunci, pe când te reconfigurai în hotarele după care te-am numit România Mare. Nouă ne e greu și să trăim normal, dar și mai greu să luptăm pentru tine. Ne e greu să facem pace între noi, dar să facem război pentru tine ne va fi imposibil. Ne-am activat urile într-atât încât batjocorim orice, fără nici o jenă, fără nici o roșire de obraz. Dacă mai avem vreunul...Protejăm monumentele celor care te-au înjosit și-i plătim bine pe căpcăunii ce ne-au trimis la moarte concetățenii, ascundem memorialele de la Pitești ori Jilava- acolo unde ți-au rănit libertatea comuniștii- dar ovaționăm fiecare scuipat ce ți-e aruncat pe față. Ni-s mai dragi ciolanele comuniștilor decât moaștele sfinților. Un lucru a rămas la fel. Parte din popor e gata să moară pentru frumusețea și dragul de tine. Altă parte își umplu buzunarele din jertfelnicia lor. Nu reușim să-ți împlinim visul de a ne cuprinde pe toți, mai ales acum când mare parte, aproape cea mai bună parte dintre noi, s-au răzvrătit și s-au hotărât să te poarte cu ei departe, în alte țări și peste alte mări. Te-am purtat în zeghe, Românie, pe dinaintea liniilor comuniste pe care acum, zănateci, le deplângem prin fapte. Ne-am eliberat de comunism spunând că pe tine te-am eliberat. În fond te-am rearestat, într-un ghettou de frică și mediocritate, aruncând la gunoi toată morala care te-a Înviat în pragul de lumină al Nașterii Mântuitorului.

Nu știu ce să-ți spun să te fac să ne mai ții în hotarele Tale. Poate să-ți reamintesc de copiii noștri, ori de bătrânii ironizați pe nedrept ori răniți de neatențiile noastre sistemice. Pentru ei, rămâi cu noi. Știu că e greu să înțelegi un neam în care Catedralele sunt înjurate iar cimitirele morale sunt socotite temple ale rațiunii și corectitudinii. Ne vei ierta și de data aceasta cum ne-ai iertat de 365 de ori în fiecare din cei 100 de ani ce-i prăznuiești. Deși știm că ești cu mult, mult mai bătrână și că fiecare generație ce ți se adaugă te întinerește. Unii spun că dintâi ai fost România când vodă Mihai intra în Alba Iulia. Și cred. Ne vei spune tu, la Judecata Finală, tot ce n-am înțeles din duruta ta istorie, Românie. Ajută-ne să te recăpătăm ca Țară dincolo de partidele politice ori ura de-acum, dincolo de incredibilele noastre frustrări personale pe care le transferăm, cum altfel, asupra ta. În trecătorile ce-ți leagă pământurile sunt puși la odihnă atleții tăi, cei care-au luptat pentru viața ta, plătind cu viața lor. Articulațiile aceste, umplute cu trupuri de flăcăi și bărbați truditori de pământ, țin trupul tău să nu se răzlețească. Ei sunt mai vii decât noi, pentru că te-au socotit mireasa lor și știm acum că asta i-a făcut veșnici. Noi nu te mai vedem ca pe o mireasă și asta ne strică bucuria.

Știu că mulți îți trimit scrisori zilele acestea. Devenim grafomani cu prilejul Zilei Tale. Eu socotesc ziua ta fiecare zi. Fiecare Liturghie te poartă în ea, așa cum îl poartă pe Hristos, Singurul aliat care nu te-a trădat niciodată. Și te pomenesc cu fiecare nume ce-l pomenesc. Acolo, pe Discul cu miride aurii, din pâinea ta, suntem toți. Buni și răi, atenți și neatenți, hoți și sfinți. Vii și morți. Toți. Candidații la Înviere din circumscripția România. Te iubim, dar nu știm să o arătăm. Suntem fie liberali, fie excesivi în sentimentul național. Suntem bolnavi încă de libertate. De libertatea noastră. Căci libertatea ta e câștigată de cei dinaintea noastră, rănile de lumină ale Istoriei noastre. Ale Istoriei Tale. Iartă-ne că nu te mai vedem în toată frumusețea ta. Ajută-ne să te iubim.

Cu respect, Constantin Necula, prin voia lui Dumnezeu, preot Lui și cetățean al Tău, Românie”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6248 vizualizari

 • -3 (23 voturi)    
  personalitate (Vineri, 30 noiembrie 2018, 12:03)

  GeorgeT [utilizator]

  Nu suntem pupatori de moaste sfinte degeaba , avem multi popi personalitati ..
 • 0 (30 voturi)    
  Ce trebuie făcut cu popimea: (Vineri, 30 noiembrie 2018, 12:16)

  prec [utilizator]

  1) Decuplarea cultelor de la buget
  2) Impozitarea afacerilor bisericești
  3) Interzicerea predării religiei în școli
  4) Resecularizarea averilor bisericii
  • -5 (25 voturi)    
   "Resecularizare"? (Vineri, 30 noiembrie 2018, 12:44)

   Appollodor [utilizator] i-a raspuns lui prec

   De acord cu primele două puncte, despre al treilea vă amintesc că religia este opțională în școli, deci sunt curios ce anume rol are "interzicerea" - și cine hotărăște ce anume trebuie "interzis"?

   Cât despre noua adăugare la fondul lexical pe care ați produs-o, aceea a cuvântului "resecularizare", eu propun să ridicăm o problemă și mai amplă: de ce nu trecem, consecvent, direct la colectivizare, dacă oricum nu credeți în dreptul la proprietate privată?
   • -8 (26 voturi)    
    bine punctat (Vineri, 30 noiembrie 2018, 13:13)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

    proprietea bisericilor = proprietate privata

    Si ei, popii, avind si mai multe oua nu platesc nici taxe si mai si fura cutia milei ..

    S nu ii colectivizam pe bietii popi ..
   • +1 (3 voturi)    
    Păi au mai fost secularizate, nu? (Vineri, 30 noiembrie 2018, 16:55)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

    Ce-are a face secularizarea cu colectivizarea? Unde mai pui că aceste „colective” au succes în vestul Europei....
   • -2 (10 voturi)    
    doar in teorie religia e optionala in scoli (Vineri, 30 noiembrie 2018, 18:30)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

    .
  • -6 (18 voturi)    
   munca (Vineri, 30 noiembrie 2018, 12:48)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Popii ar trebui sa fie calificati, la locul de munca, in orice meserie aducatoare de valoare.
   Scolile de ucenici ar fi tocmai bune pentru ei.
 • -2 (26 voturi)    
  Catedralele merita injurate (Vineri, 30 noiembrie 2018, 13:24)

  emil bobu [utilizator]

  fiindca sunt simboluri ale lacomiei si narcisismului unei BOR care nu a servit poporului, ci s-a servit doar pe sine, turnand oamenii la Securitate, si mai apoi oferind sustinere politica mafiei politice in schimbul banilor de la stat.

  BOR e o adunatura de sarlatani si profitori care ia bani de la pensionari ca sa-si ia limuzine, iar preotii sunt majoritar ticalosi.

  Am aflat de curand de la Codrin ca PSD e 85% ticalos, eu cred ca aceeasi proportie e si la BOR, sunt 85% ticalosi.
 • -2 (12 voturi)    
  Părinte Necula, ... (Vineri, 30 noiembrie 2018, 13:53)

  AEV [utilizator]

  Părinte Necula, Am apreciat erudiția și avântul din participarea Dvs. la transmisia TVR de la sfințirea Catedralei Naționale. Mi-ar fi plăcut însă să lasați ceva mai mult spațiu de manifestare sau chiar să-i antrenați în discuții și pe cei doi colegi de platou, despre care nu am reușit nici măcar să aflu cine sunt, în pofida faptului că am stat destul de mult pe post cu respectiva ocazie.
 • -2 (18 voturi)    
  acest popa re-transmite mesajul lui Teodorovici... (Vineri, 30 noiembrie 2018, 13:55)

  demaGOGU [utilizator]

  ...romanii s-au salvat, individual, in Occident in timp ce au esuat colectiv , ca stat!

  hazardul istoriei va decide cine va ocupa aceste teritorii.
 • +11 (17 voturi)    
  istoria e ciclica (Vineri, 30 noiembrie 2018, 15:20)

  unAlterEgo [utilizator]

  Citesc comentariile si am un sentiment puternic ca citesc franturi din scanteia anilor 47-50! Asemanarea cu acuzatorii publici de atunci este tulburatoare!
  • -9 (15 voturi)    
   dA (Vineri, 30 noiembrie 2018, 16:10)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui unAlterEgo

   Da d-le, pentru ca avem istorici si filosofi, dar ascultam parerile personale ale unora ce au citit la viata lor doar cateva carti. Si alea religioase. Sa-i lasam sa-si exprime parerile in biserica. Doar acolo. Articol plin de incoerente: dupa ce la inceputul articolului afirma: "că nu prea mai semănăm cu cei care au fost gata să moară pentru Tine", dupa cateva propozitii sa scrie ca: "Parte din popor e gata să moară pentru frumusețea și dragul de tine." Dar pentru un popor pupator de moaste merge orice.... Mi-ar place sa aud si opinia unui reprezentat al bisericii greco-catolice, cea care a contribuit decisiv la implinirea visului Unirii. Dar nu, BOR a confiscat totul....
   • +4 (8 voturi)    
    dA (Vineri, 30 noiembrie 2018, 16:44)

    unAlterEgo [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

    "La Centenar, personalități ale societății românești au acceptat provocarea HotNews de a scrie o scrisoare către România așa cum o văd și o simt la 100 de ani de la Marea Unire. HotNews va publica integral textele începând de astăzi." Este, deci, o OPINIE si este o opinie SOLICITATA de hotnews. Cu putina rabdare, poate veti avea si opinia unui reprezentant al Bisericii Greco Catolice. Depinde de hotnews si de Biserica Greco Catolica. Dar tentatia de-a sari cu sudalme pe-un popa ortodox, era de neratat, asa-i?
   • -2 (10 voturi)    
    subscriu (Vineri, 30 noiembrie 2018, 17:08)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

    Total de acord cu tine, incepusem sa cred ca am ramas comunist ..

    Eu chiar am fost gata sa mor pt cauza revolutie din '89 , pentru eliberarea noastra a poporului, neconditionat si nestiut, fara diploma de erou...

    Ma doare sufletul acum cind vad unde am ajuns ca natie si cit de mult s-a indobitocit majoritatea ..

    Sunt de acord si cu privire la biserica greco-catolica care pare sa fie mult mai decenta decit BOR.
   • +3 (9 voturi)    
    pupatul moastelor (Vineri, 30 noiembrie 2018, 20:45)

    ruxi17 [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

    e la fel si in biserica greco catolica, fiind stabilt ca forma de inchinare la sinodul al saptelea ecumenic.
    Cu parere de rau, dar cei care folosesc aceasta sintagma probabil sint ignoranti in materie religioasa, acuzandu-i pe ceilalti de primitivism. Pacat!
    Iar parintele Necula e un om deosebit de cult si deschis la minte. Multumim, parinte.
 • +4 (12 voturi)    
  Parinte, iarta-i! (Vineri, 30 noiembrie 2018, 18:58)

  Blackball [utilizator]

  N-au inteles nimic din emotionanta Dumneavoastra scrisoare!
 • +2 (2 voturi)    
  nu exista Romania (Sâmbătă, 1 decembrie 2018, 11:41)

  CIP03 [utilizator]

  Nu exista Romania, hotare si alte tari, asta este o inventie a homo sapiens!
  Frontierele au fost marcate la fel cum animalele isi marcheaza teritoriul!
  Intr-o lume ideala ar trebui sa putem locui acolo unde dorim, atat timp cat respectam cateva principii de convietuire.
  Cred ca asta e si regula lui Dumnezeu, fara religii, fara ura, discriminare, hoti etc.
  Si religia este o inventie a omului. Dumnezeu nu este asa cum il vinde biserica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by