O fetiță de un an şi zece luni dintr-o localitate din Suceava a murit de foame. Ea era în grija tatălui, mama fiind plecată la muncă în străinătate. Direcţia pentru Protecţia Copilului și Poliția au deschis anchete.

Medicii de la Spitalul Falticeni n-au putut salva bebelusulFoto: spital-falticeni.ro

Fetița, din comuna Preuțești, s-a simțit rău, iar tatăl acesteia a dus-o la soacra lui, într-o localitate învecinată. Bunica a dus-o pe fetiță la spital, la Fălticeni, dar era deja în stare foarte gravă.

Fetița nu a mai putut fi salvată și a murit la scurt timp de la internare, în urma unui stop cardio-respirator. Medicii spun că în momentul în care au preluat-o au constatat că avea anemie severă, fiind subnutrită, potrivit Digi 24. Bunica le-a spus cadrelor medicale că fetiţa era hrănită doar cu ceai şi lapte.

Direcţia pentru Protecţia copilului a început o anchetă. Asistenţii sociali din comună nu monitorizau această familie, deşi cei patru copii ai familiei se aflau de câteva luni doar în grija tatălui, mama fiind plecată la muncă în străinătate.

Şi politia a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, iar autorităţile aşteptă rezultatul necropsiei de la Institutul de Medicină Legală.

Potrivit raportului „Bunăstarea copilului din mediu rural 2018”, realizat de World Vision România, 1 din 11 copii primește cel mult două mese pe zi, iar 1 din 8 mănâncă o pâine pe zi. Acelaşi raport mai arată că una din două familii din mediul rural are venituri care fie nu ajung deloc, fie abia ajung de la o lună la alta. Una din trei familii beneficiază de o formă de sprijin social. Cercetarea a fost făcută în peste două mii de gospodării din 65 de sate şi au fost chestionate persoane cu vârste între 7 şi 18 ani.