Vastul sector manufacturier din China a stagnat în noiembrie pentru prima oară în peste doi ani, în condițiile în care comenzile noi au încetinit, punând presiune pe Beijing înaintea discuțiilor decisive dintre Xi Jinping și Donald Trump din acest weekend, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă aceste negocieri cu o miză enormă eșuează, se preconizează că Trump va aplica, din ianuarie, tarife usturătoare pentru bunurile chinezești, ceea ce ar lovi în economia chineză, deja în proces de încetinire, și ar putea majora riscurile pentru creșterea economică globală.

Administrația Trump spune că semnalele tot mai multe de slăbiciune economică arătate de China și problemele de pe bursele ei sunt semne că Statele Unite câștigă războiul comercial.

Trump a făcut joi declarații ”în coadă de pește” în privința unui acord comercial cu China, spunând că o înțelegere este aproape, dar nu este sigur că vrea una acum.

Statisticile privind activitatea fabricilor din China publicate vineri sunt sumbre și sugerează că numeroasele măsuri de stimulare luate de Beijing în ultimele luni (încă) nu și-au atins scopul, întărind opiniile că va fi mai rău înainte să fie mai bine.

Indicele Managerilor de Achiziții (PMI) publicat de Biroul Național de Statistică a căzut la 50 în noiembrie, sub estimările analiștilor și cifra de 50,2 din octombrie. Este cea mai slabă statistică de acest fel din ultimele 28 de luni.

Nivelul de 50 al PMI este considerat teritoriu neutru, arătând că activitatea din fabrici nici nu a crescut, nici nu a scăzut.

” Activitatea manufacturieră este periculos de aproape de o contracție, asta va alimenta și mai mult temerile privind o încetinire globală”, spune Stephen Innes, director de tranzacționare pentru zona Asia Pacific la OANDA.