Motivarea Curții Constituționale: Obligaţia de a identifica soluţiile cu privire la legala compunere a completurilor de judecată revine CSM

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 29 noiembrie 2018, 18:53 Actualitate | Esenţial


Judecătorii de la Curtea Constituțională
Foto: AGERPRES
Obligaţia de a identifica soluţiile, la nivel de principiu, cu privire la compunerea completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, precizează Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5, potrivit Agerpres.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale (...), obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare", se arată în motivare.

Cu privire la viitoarele componenţe ale completurilor în materie penală, CCR precizează că acestea trebuie realizate dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei / secţiilor respective.

"A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Niciun act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială cu privire la independenţa/imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea Instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii", precizează judecătorii constituţionali.

De asemenea, Curtea precizează că decizia se aplică de la data publicării sale.

"Întrucât atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet şi ţinând cont de faptul că deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constituţie, Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate, în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare", menţionează CCR.

Pe 7 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2419 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  Dauna totala pentru statul paralel (Joi, 29 noiembrie 2018, 19:34)

  newlook [utilizator]

  Dauna totala pentru statul paralel
 • 0 (8 voturi)    
  Poate un jurist (Joi, 29 noiembrie 2018, 19:35)

  Bazil [utilizator]

  dintre comentatorii HN sa traduca cioacele din comunicatul CCR?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e cazul, (Vineri, 30 noiembrie 2018, 17:25)

   romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

   ccr e DOAR agentura ciumei rosii; cumva, candva acestia trebuiesc trecuti in cartea rusinii nationale!
 • +4 (12 voturi)    
  Ce nesimtiti (Joi, 29 noiembrie 2018, 19:40)

  iCalin [utilizator]

  Cum isi permit avocatii infractorilor deghizati ion judecatori CCR sa decida in domenii in care nu au competenta?!? presedintele ar trebui acum sa iasa si sa spuna lucrurilor pe nume, sa explice cum acesti judecatori intra acolo unde nu au dreptul si sa oprim odata acesta frenezie legislativa cu decizii si motivari scrise in laboratoarele PSD de avocatii mafiei.
 • +2 (6 voturi)    
  Ma si daca are taranu'o ghina din aia cosmica ? (Joi, 29 noiembrie 2018, 21:57)

  Susufler0 [utilizator]

  si sunt trasi la sorti in direct, in mod transparent si la o ora de maxima audienta, cei mai ai dracului 5 judecatori care sa-l judecepe Dragnea ? :))
 • +2 (8 voturi)    
  che fano, daddy? (Vineri, 30 noiembrie 2018, 5:29)

  barba-neagra [utilizator]

  Curtea de Apel s-a spetit, a masluit judecatorii care au luat decizia sa suspende completul ICCJ. Acum, na, ce facem? Cred ca se screm, in continuare, CAB si avocata lui Daddy, cum sa forteze ICCJ sa faca noi alegeri, sa puna biletele transparente, pe are sa le extraga... cineva din afara.
  Adica, bine ba, ati ales completul, da acu, hai, inca o data, ca tocmai s-a dat explicatia CCRului. hahahahaha


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by