​​Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi seară, într-o ceremonie publică, Legea privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”. El a spus că prin indolența unor politicieni problema acestei autostrăzi s-a transformat într-o chestiune de securitate națională și a avertizat Guvernul că din acest moment are responsabilitatea legală să acționeze și să înceapă demersurile pentru autostradă, pentru că altfel încalcă legea. La ceremonia de la Cotroceni nu a fost niciun reprezentant al PSD.

Iohannis a afirmat că Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deși acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani, iar presiunea publică pentru construirea acestei autostrăzi a venit din exasperare.

"Vorbim, așadar, despre o perioadă extrem de lungă, în care este de neconceput că problema nu și-a găsit o soluționare. Prin indolența și amatorismul unor politicieni, această nevoie absolut legitimă s-a transformat într-o chestiune de securitate sau de siguranță națională. Este, însă, trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanții să fie obligați să facă pași concreți. Nu acesta este scopul legiferării. Realizarea unor obiective de acest fel nu ar fi trebuit să aștepte o intervenție a Parlamentului, Guvernul fiind cel care deține toate pârghiile şi resursele pentru administrarea țării", a declarat președintele.

El a mai spus că din acest moment Guvernul are responsabiltatea legală să acționeze și a avertizat Executivul ca în bugetul pe 2019 să fie alocați bani pentru construcția acestei autostrăzi.

"A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea. Așadar, avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească, cu prioritate, fonduri alocate pentru ”Autostrada Unirii”. Mai mult, există sprijinul declarat din partea Comisiei Europene, există sprijinul societății civile, avem experți care și-au manifestat dorința de a participa la concretizarea acestui proiect. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenție demersurile pe care le va face Guvernul în această direcție, pentru că vorbim despre un proiect prioritar pentru milioane de români", a mai spus Iohannis.

La ceremonia de la Cotroceni au participat parlamentari ai opoziției și reprezentanți ai asociațiilor care au militat pentru această autostradă. Nu a fost prezent niciun reprezentant al PSD.