Cancelarul german Angela Merkel spune că statele occidentale au impus sancțiuni Rusiei pentru încălcarea dreptului internațional și a precizat că va aborda problema Mării Azov în discuțiile cu Vladimir Putin, cu ocazia summit-ului G 20 care va avea loc în Argentina.

Angela Merkel si Vladimir Putin (foto arhiva)Foto: kremlin.ru

"Nu impunem Rusiei sancțiuni de dragul sancțiunilor, ci pentru a fi clar pentru toată lumea că statele, chiar dacă sunt învecinate cu Federația Rusă, au dreptul la propria lor dezvoltare," a spus Merkel într-o conferință comună Germania-Ucraina, susținută la Berlin. ”Acestea sunt principiile dreptului internațional”, a adăugat ea, potrivit Reuters.

Intervenția sa vine după ce președintele ucrainean Petro Proșenko i-a cerut să intervină și să vorbească cu Vladimir Putin. Poroșenko a mai spus că Rusia dorește să anexeze întreaga Ucraina și a solicitat NATO să trimită nave în Marea Azov.

De asemenea, el a solicitat Germaniei să blocheze proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar putea ocoli țara sa pentru a furniza gaze direct statelor din vestul Europei.

În același timp, voci din UE au cerut impunerea unor noi sancțiuni Kremlinului după conflictul militar de duminică ce a dus la reținerea de către forțele ruse a trei nave ucrainene.