Un film de prezentare a României, la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, a fost prezentat joi în ședința Cabinetului de la Alba Iulia și publicat pe site-ul Guvernului. În clip sunt prezentate atracțiile turistice cele mai cunoscute, bogățiile naturale, sunt evocați marii savenți și creatorii „atinși de geniu”. România este "țara nemuritorului Dracula și a albastrului de Voroneț", "o insulă de latinitate în Balcani, născută din contopirea dintre daci și romani".

Film centenarFoto: Captura video

Clipul are patru minute și șase secunde și a fost proiectat și în debutul ședinței aniversare de guvern care are loc în sala Unirii din Alba Iulia.

"România, un picior de plai, o gură de rai - o descriere dintr-o baladă profundă cât istoria, o expresie ca un colier cu nestemate, pentru o țară pe care Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o Grădina Maicii Domnului", începe clipul de prezentare.

Filmul continuă cu descrierea României - "țară a câmpiilor, unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului, a dealurilor domoale ce dau roade gustoase, a munților falnici mângâiati de norii cerului albastru, a izvoarelor limpezi precum cleștarul, a valurilor înspumate ale Mării Negre, a Dunării și a splendorilor de patrimoniu mondial din Delta Dunării".

România este și țara pădurilor virgine, a aurului și a argintului, a sării, petrolului și a gazelor naturale, a oamenilor care au traversat o istorie cu mărețe izbânzi.

"România este țara nemuritorului Dracula, a albastrului de Voroneț".

"În România, pentru prima dată un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul, a fost construit primul avion aerodinamic, s-a remarcat prima femeie inginer din lume".

Din clipul de promovare aflăm că patrimoniul universal este îmbogățit de opera unor creatori naționali atinși de geniu - Brâncuși, Eminescu, Cioran, Eliade, Enescu. Sunt evocați și Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi și Simona Halep.

România, "o insulă de latinitate în Balcani, născută din contopirea dintre daci și romani sărbătorește 100 de ani ca stat unitar".

"România continuă să crească, să se dezvolte și să atragă". Este "o țară stabilă și sigură, în care toleranța si buna înțelegere caracterizează viața cetățenilor, indiferent de religie, etnie sau minoritate".

"La sărbătoarea Centenarului său, România privește cu încredere în viitor, este mândră de istorie și de venirea sa. La mulți ani, România", se încheie clipul de prezentare.