Președintele ucrainean Petro Poroșenko l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin că intenționează să anexeze întreaga Ucraina și a făcut apel cancelarului german Angela Merkel, în interviuri acordate publicațiilor din Germania, să ofere asistență Kievului, relatează Reuters.

Putin, Porosenko si MerkelFoto: Captura Youtube.com

"Nu credeți minciunile spuse de Putin", a declarat Poroșenko pentru publicația Bild. "Putin își dorește vechiul imperiu rus. Crimeea, Donbass, întreaga țară. Ca țar rus, așa cum se vede, imperiul său nu poate funcționa fără Ucraina. Ne vede ca pe colonia sa", a adăugat Poroșenko.

Poroșenko a făcut apel la Germania, cel mai mare și mai bogat importator de gaze rusești, să blocheze construirea gazoductului Nord Stream 2 care ar permite alimentarea directă a Germaniei, prin eliminarea Ucrainei din rețea.

”Avem nevoie de o reacție clară, puternică și hotărâtă față de atitudinea agresivă a Rusiei”, a mai comentat el pentru presa germană. ”Asta înseamnă inclusiv oprirea proiectului de gazoduct Nord Stream 2."

Germania consideră că gazoductul, care este construit de compania rusă Gazprom, este o investiție privată, însă Merkel a recunoscut recent că acest proiect are o dimensiune politică și a precizat că Ucraina trebuie să continue să fie parte a rețelei care face legătura între gazul Rusiei și Europa de vest.

Pe de altă parte, oficiali germani au precizat că poziția lor în privința proiectului rămâne neschimbată, iar declarațiile SUA și ale unor politicieni europeni care au cerut înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei sunt ”premature”.

Poroșenko a mai făcut apel la staționarea navelor NATO în Marea Azov.

"Germania este unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri și sperăm că statele NATO sunt pregătite să trimită nave în Marea Azov pentru a susține Ucraina și a oferi securitate", a declarat președintele ucrainean.

Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.