​O statuie a Reginei Maria, care a avut un rol important în Primul Război Mondial și în înfăptuirea Marii Uniri, va fi amplasată în Eastwell, situat în apropierea locului în care s-a născut regina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inaugurarea primei statui a reginei în Marea Britanie va avea loc pe 12 decembrie, informează Institutul Cultural Românesc.

Realizată din bronz şi având o înălțime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick Square, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Statuia a costat 650.000 de lei, bani alocați de Ministerul Culturii.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Ambasadei României la Londra, precum și ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, oficialități din România şi Marea Britanie.

Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului. Prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

În decembrie 1892 s-a căsătorit cu Ferdinand I al României. Regina ar fi avut un rol hotărâtor în decizia lui Ferdinand ca România să intre în Primul Război Mondial alături de Antantă (Marea Britanie, Rusia și Franța) împotriva Germaniei, țara natală a regelui, aliată cu Puterile Centrale. Intrarea în război, după doi ani de neutralitate, de partea Antanei a asigurat victoria, făcând posibilă Marea Unire.